Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos Krasnojarsko krašte gali būti užlieti lietuvių tremtinių kapai

Rusijos Krasnojarsko krašte iškilo pavojus lietuvių tremtinių kapams – jie gali būti užlieti.
Jenisiejus, Krasnojarsko kraštas
Jenisiejus, Krasnojarsko kraštas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos Krasnojarsko krašto Kežmos rajone pradėjus eksploatuoti šiuo metu statomą Bogučiansko hidroelektrinę (HE), ketinama užlieti didelius šio rajono plotus. Juose, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, gali būti lietuvių tremtinių bei kitų lietuvių kilmės asmenų palaidojimo vietų.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) prašo į ją skubiai kreiptis asmenis, norinčius, kad Rusijos institucijos užliejamose Kežmos rajono vietose esančius artimųjų ir giminaičių kapus perkeltų į kitas kapines Krasnojarsko krašte, arba kurie norėtų savo lėšomis palaikus parsigabenti į Lietuvą.

„Iš Rusijos nevyriausybinės ekologinės organizacijos „Plotina“ gavus informacijos apie nuo 2012 metų ketinamus užlieti didelius Kežmos rajono plotus, liepos mėnesį surengtas tiriamasis Lietuvos ambasados Maskvoje diplomatų vizitas į šį rajoną, jo metu surinkta išsami informacija apie Bogučiansko HE užliejamas teritorijas ir galimas lietuvių tremtinių palaidojimo vietas“, – teigiama URM pranešime. Bus užliejamos Kosoj Byko, Bolturino, Kežmos, Ust Kodos, Dvoreco, Kutarėjaus ir kitų buvusių gyvenviečių Kežmos rajone teritorijos.

„Plotina“ žiniomis, bus užliejamos Kosoj Byko, Bolturino, Kežmos, Ust Kodos, Dvoreco, Kutarėjaus ir kitų buvusių gyvenviečių Kežmos rajone teritorijos. Šios gyvenvietės jau yra nugriautos, daugelis gyventojų perkelti į rajono centrą Kodinską ir kitas vietoves.

Kežmos rajono kapinėse esančių kapų perkėlimo procedūrą organizuos ir įgyvendins Rusijos valstybės įmonė Pasirengimo Bogučiansko HE vandens saugyklos užliejimui direkcija, kuri šiuo metu planuoja perkelti tik tuos kapus, dėl kurių į ją kreipsis palaidotųjų artimieji. Kiti kapai bus užlieti nuėmus nuo jų kryžius ir užlyginus kapų teritorijas.

Perlaidoti palaikus planuojama į Kodinsko kapines. Perlaidojimo išlaidas padengs direkcija. Jeigu artimieji pareikštų pageidavimą palaikus perkelti ne į Kodinsko miesto kapines, perlaidojimą finansuoti tektų patiems.

Lietuvos URM teigia esanti pasirengusi operatyviai talkinti Lietuvos piliečiams, norintiems perkelti savo artimųjų, palaidotų nurodytose Rusijos Krasnojarsko krašto Kežmos rajono vietovėse, kapus į kitas Krasnojarsko krašto kapines arba palaikus pergabenti į Lietuvą.

Suinteresuoti asmenys turėtų iki rugpjūčio 31 dienos ministerijai pateikti prašymą, adresuotą Rusijos valstybės įmonei – Pasirengimo Bogučiansko HE vandens saugyklos užliejimui direkcijai. Gautus prašymus Lietuvos užsienio reikalų ministerija centralizuotai pateiks Rusijos institucijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius