Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos Dūmos narys Konstantinas Kosačiovas perrašinėja istoriją – vėl neigia, kad Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą

Lietuvos ir kitų Baltijos šalių pavertimas sovietinėmis nebuvo savanoriškas prisijungimas, bet okupacija to taip pat negalima vadinti, įsitikinęs Rusijos Valstybės Dūmos narys, buvęs Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.
Konstantinas Kosačiovas
Konstantinas Kosačiovas / „RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.

„Esu tikras, kad mes Rusijoje niekada nesutiksime su terminu „okupacija“, – interviu, kurį ketvirtadienį publikuoja „Lietuvos kurjeris“, pareiškė parlamentaras. – Ne todėl, kad tai yra mums kartą ir visiems laikams nubrėžta politika. O todėl, kad tai iš esmės neteisinga ir netikslu.“

K.Kosačiovas savo žodžius pagrindė Baudžiamuoju kodeksu, kuriame kalbama ne apie nusikaltimus, o apie skirtingas veikas: pagrobimą, nužudymą, vagystę, sukčiavimą. Panašaus tikslumo esą būtina laikytis ir geopolitikoje.

Anot politiko, tarptautinėje teisėje terminas „okupacija“ išsamiai paaiškintas. Tai yra ginkluotas kitai valstybei priklausančios teritorijos užėmimas ir užvaldymas, ją reikėtų atskirti nuo aneksijos, kuomet kita valstybė ar jos dalis vienašališkai prisijungiama, jis citavo „Wikipedia“.

„Kitaip tariant, okupacijos atveju valstybė, panaudojus karinę jėgą, tampa pavaldi kitos valstybės vyriausybei, ši primeta savo valią pavergtai tautai“, – aiškino valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas.

Būtent taip esą elgėsi naciai, kurie okupavo šalis vieną po kitos, kad pavergtų tautų sąskaita savąją padarytų laimingesnę.

„Tai, kas atsitiko SSRS ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos santykiuose, žinoma, nebuvo „savanoriškas prisijungimas“, kaip mus mokė oficiali sovietų ideologija. Tai suprantama. Šis kraštutinumas dabar neturi jokiu būdu būti ginamas ir gaivinamas. Bet ir priešinga interpretacija, kad tai buvo tiesiog okupacija, visiškai neteisinga“, – tvirtino K.Kosačiovas ir pridėjo, kad Sovietų Sąjunga su visomis savo pergalėmis ir nuodėmėmis visam laikui liko praeityje.

Pasak jo, istorija kur kas sudėtingesnė, ne vien balta ir juoda, ji nemėgsta politinės sumaišties. Esą būtina rasti tikslius terminus praeičiai aprašyti, bet už jų turėtų būti to, kas įvyko, bendras supratimas, o ne vien tos minutės ir konjunktūriniai politiniai interesai.

„Tai dar reikia pasiekti ir mes esame pasirengę kartu su kolegomis iš Lietuvos, Estijos, Latvijos ieškoti tiesos“, – tvirtino pašnekovas.

Jis pažymėjo ir moralinį aspektą – jei terminas „okupacija“ taps visuotinai priimtinu, Baltijos valstybių gyventojai, nepriklausantys tautinei daugumai, esą akimirksniu taps okupantais ar okupantų vaikais.

„Todėl kad ir kaip vyks profesionalios diskusijos, Rusija neis susitarimo dėl istorinio susitaikymo keliu. Neis moralės ir moralinės skolos tiems, kurie nebuvo susiję su stalinizmo veiksmais, kurie neturėjo pasirinkimo, sumetimais. Niekada neišduosime tų žmonių, nes jie neatsako už stalininio režimo nusikaltimus“, – kalbėjo K.Kosačiovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius