Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senoji agurkų sostinė Lietuvoje – anaiptol ne Kėdainiai

Šiuo metu mums atrodo įprasta, kad Kėdainiai – tai Lietuvos agurkų sostinė. Bet taip buvo ne visada ir tokį statusą Kėdainių miestas gavo tik XX a. Iki tol daugiausia agurkų būdavo Trakuose, kur buvo karaimų centras. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad būtent karaimai ir atsivežė agurkų ir kitų augalų sėklų į Lietuvą.
Agurkai
Agurkai / 123RF.com nuotr.

Trakų apylinkėse agurkai auginami jau nuo 1428 metų. Sakoma, kad Lietuvoje buvo netgi išvesta karaimiškų agurkų veislė, kuri vadinosi ‚chyjar‘, kas iš karaimų kalbos išvertus reiškia „agurkas“. Daržininkystė (agurkų, o be jų, ir burokų, svogūnų, kopūstų, morkų auginimas) buvo ir tradicinis neturtingų karaimų užsiėmimas. Žinių apie jį istoriniuose šaltiniuose randama jau XVI amžiuje.

Kaip pasakoja Karaimų bendruomenės narė Margarita Rajeckienė, agurkų daržai Trakuose užimdavo teritoriją iki pat ežero – visur buvo lysvės.

Margarita tikina – šviežias karaimų augintas agurkas tiks prie bet kokio patiekalo. O raugintą agurką privalu išbandyti su tradiciniais kibinais – pagamintais iš mielinės tešlos su aviena arba jautiena. Šitaip pavyks pajusti tikrąjį karaimiškos virtuvės skonį.

Nors karaimų bendruomenė ir nebe tokia didelė, bet, kaip teigia pašnekovė, tradicijos išsaugomos ir kiekvienas žino, kaip auginti agurkus.

VIDEO: Tikroji agurkų sostinė – visai ne Kėdainiai: karaimai Trakuose puoselėja ilgametes tradicijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius