Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stereotipinės mūsų žinios apie Daukantą: visa tiesa apie jo kelionę į Vilnių

Apie Simoną Daukantą (1793–1864) žinome gana daug. Nors neišsaugoti ankstyvieji jo rankraščiai, rašyti Vilniuje (ten turbūt gyveno bent iki 1822–1823 m.), tačiau nemažai išlikę jo Rygos laikotarpio rankraščių (pirmasis žinomas lietuviškas Daukanto įrašas darytas 1827 m.).
Simonas Daukantas
Simonas Daukantas / Wikimedia nuotr.

Po Daukanto mirties praėjus pusei šimto metų (1911), išsaugotą jo archyvą ir knygas giminės Kauneckiai padovanojo Lietuvių mokslo draugijai – iš viso 22 pūdus ir 20 svarų, t. y. apie 370 kg. Vileišių rūmų su ten saugotais buvusios Lietuvių mokslo draugijos rinkiniais nacistinė kariuomenė, atsitraukdama 1944 m., nesusprogdino, nors buvo jau užminavusi. Kaip liudijo bibliotekininkas Pranas Razmukas, Basanavičiaus daiktus jis tuomet parodęs nacių karininkui, pavarde Didžiul, o tas pritaręs, kad sprogdinti nedera.

Taigi rankraščiai išliko, bet apie Daukantą vis tiek dar daug ko nežinome. Viena plačiai mokyklose paskleista tiesiog stereotipinė žinia yra jo kelionė pėsčiomis į Vilnių siekti mokslo. Ką apie tai iš tikrųjų žinome? Pirmojoje Daukanto biografijoje, kuri Aušros laikraštyje paskelbta 1883 m., Jonas Šliūpas tokio fakto neminėjo. Pirmąkart šią žinią paskelbė Eduardas Volteris ataskaitoje apie savo keturių mėnesių kelionę po Žemaitiją 1887‑aisiais: „S. Daukantas [...] studijavo Vilniaus universitete (kur savo laiku su 10 sidabro rublių kišenėje jis pėsčiomis išvyko)[1] (Вольтеръ 1887, 115). Jo rašyta Daukanto biografija ypač trumpa, nurodyti vos keli svarbiausi momentai, bet užsiminta ir apie kitą Daukanto kelionę pėsčiomis: „Greitai kilo nesusipratimų, privertusių S. Daukantą pagaliau visiškai palikti M. Valančių ir išeiti (pėsčiomis) į Papilę[2] (Вольтеръ 1887, 114).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius