-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stulbinantis istorikės atradimas: lietuvių protėviai sugriovė Romos imperiją?

Pirmadienį, birželio 20 dieną, Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus salėje Venesuelos lietuvė, istorikė Jūratė Statkutė-Rosales pristatė savo naujausią knygą „Europos šaknys ir mes, lietuviai“. Knygoje autorė pateikia akademinių istorikų sluoksniuose kritiškai vertinamą požiūrį į Lietuvos ir baltų genčių istoriją. Anot autorės, lietuvių ir latvių protėviai baltai pasaulio istorijai reiškė žymiai daugiau, nei tai atsispindi oficialioje istoriografijoje.
J.Statkutė-Rosales kauniečiams pristatė stulbinančių atradimų kupiną knygą apie lietuvių ir kitų baltų genčių praeitį.
J.Statkutė-Rosales kauniečiams pristatė stulbinančių atradimų kupiną knygą apie lietuvių ir kitų baltų genčių praeitį. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauniečių susidomėjimas J.Statkutės-Rosales „alternatyviąja“ baltų istorija didelis, žmonių buvo pilna Vytauto Didžiojo karo muziejaus salė.

Venesuelos lietuvė, pristatydama savo naujausią knygą „Europos šaknys ir mes, lietuviai“, išdėstė savo pagrindinius teiginius ir argumentus.

J.Statkutė-Rosales, tyrinėdama Viduramžių ir Antikos autorių tekstus, teigia aptikusi milžiniškos reikšmės baltų pėdsakų Europos ir Azijos šalių istorijoje. Daugiausia remdamasi Ispanijos gotų kronika, lygindama šį šaltinį su archeologijos, lingvistikos, antropologijos tyrimų duomenimis, ji oficialiai germanų protėviams priskiriamus gotus laiko baltais, gudais.

Kaip žinia, gudais lietuviai dar neseniai vadino baltarusius. Net ir oficialioji istoriografija pripažįsta, kad dabartinė Baltarusija ilgus amžius buvo gyvenama baltų, lietuvių protėvių ir pačių lietuvių.

J.Statkutės-Rosales teigimu, baltus istoriniai šaltiniai mini jau 4 tūkst. metų prieš Kristų. Apie 1500 m.pr.Kr. neva prasidėjęs pirmasis baltų žygis į dabartinės Šiaurės Vokietijos teritoriją. O dar po šimto metų baltai per Kaukazą pasiekė Indiją ir joje įsitvirtino

Trečiojo žygio metu, apie 500 m.pr.Kr. jie užplūdę Balkanus ir ten įkūrę pusę tūkstantmečio gyvavusią Dakų karalystę.

Dar vėliau baltiškieji gotai (gudai) nuterioję Romos imperiją, įsikūrę Italijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje. Ankstyvųjų viduramžių Ostgotų Italijoje ir Vestgotų Ispanijoje karalystes istorikė laiko buvus Rytų ir Vakarų baltų valstybėmis.

Netradicinį požiūrį į baltų praeitį puoselėjantis signataras, kultūrologas Algirdas Patackas teigė nepritariantis J.Statkutės-Rosales gotų ir baltų tapatinimui, tačiau mano, kad bendrą istorikės koncepciją reikėtų vertinti rimtai.

„Deja, mūsų akademiniai istorikai vengia naujų požiūrių į tolimą praeitį. Tauta nori žinoti savo šaknis, tačiau istorikai šį poreikį ignoruoja ir tarp tautos ir akademinės visuomenės atsiranda bedugnė, kurią užpildo mitai ir pseudoteorijos“, – apgailestavo A.Patackas.

Tačiau  galbūt nepasitikėjimo ledai bus pralaužti: Kauno Vytauto Didžiojo universitete planuojamas akademinių filologų susitikimas su viešnia iš Venesuelos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius