Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Su jūra mes didesni“: minimas Lietuvos kaip jūrinės valstybės šimtmetis

Kovo 4-ąją sukaks šimtas metų kaip į Klaipėdos uostą įplaukė burlaivis „Jūratė“. Laivą puošė Klaipėdos uoste dar nematyta vėliava – trispalvė. Istorikų teigimu, būtent nuo šio momento prasideda Lietuvos kaip jūrinės valstybės istorija. „Su jūra mes didesni“.
Laivas „Prezidentas Smetona“ Danės upėje. Nuotrauka daryta Max Ehrhardt fotosalone Liepojos gatvėje Nr. 20, Klaipėda. Užfiksuotas vaizdas 20 a. 4 dešimtmetyje.
Laivas „Prezidentas Smetona“ Danės upėje. Nuotrauka daryta Max Ehrhardt fotosalone Liepojos gatvėje Nr. 20, Klaipėda. Užfiksuotas vaizdas 20 a. 4 dešimtmetyje. / Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.

1921-ųjų kovo 4-ąją į prancūzų administracijos valdomą Klaipėdos uostą iš Kylio laivų statyklos įplaukė burlaivis „Jūratė“ su Lietuvos vėliava. Burlaivio statybas užsakė Kaune veikusi bendrovė „Lietuvos garlaivių bendrovė“. Lietuva tuo metu uosto prie jūros neturėjo, tad burlaivis buvo registruotas Jurbarke. Dar po vienuolikos dienų – kovo 15-ąją – į Klaipėdą įplaukė antras šios bendrovės burlaivis – „Kastytis“.
„Jūratei“ vadovavo kapitonas Juozas Andžejauskas.

Kai 1923-aisiais Klaipėdos kraštas ir uostas atiteko Lietuvai su menku laivynu. Taip prasidėjo Lietuvos, kaip jūrinės valstybės istorija.

Penktadienį nuotoliniu būdu Jūrų muziejaus komanda pristatė projektą, priminsiantį visai šaliai, kad jūra – ne tik paplūdimys ir atostogų linksmybės.

Jūrų muziejaus nuotr./Lietuva šiemet mini šimtąsias tapsmo jūrine valstybe metines.
Jūrų muziejaus nuotr./Lietuva šiemet mini šimtąsias tapsmo jūrine valstybe metines.

„Siekiame į vesti į trispalvę mėlyną spalvą“, – teigė Olga Žaliene, Jūrų muziejaus direktorė.

Anot muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėjos Ninos Puteikienės, jūra suteikia platesnius socialinius, kultūrinius ir ekonominius ryšius. „Pasirinktas įkvepiantis šūkis: „Su jūra mes didesni“. Jūrinė valstybė nesibaigia su krantu“, – teigė N.Puteikienė.

Projekto metu bus pristatomi dešimt kapitonų, kurių indėlis į Lietuvos, kaip jūrinės valstybės istorijos kūrimą buvo didžiulis. Apybraižas sukūrė rašytojas Justinas Žilinskas. Kaip teigė O.Žalienė, daug dalykų, kuriuos aprašė J.Žilinskas, ir jai buvo nauji.

Numatyta programa, kaip viliamasi, padės plėtoti Lietuvos kaip jūrinės valstybės tapatybę visuomenėje ir bus įžanga į 2023-iųjų renginius, kai sueis 100 metų nuo Klaipėdos krašto prijungimo.

Be interaktyvių apybraižų bus išleisti proginiai atvirukai, demonstruojamos parodos, atverta ekspozicija Jūrų muziejuje, edukacinės programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius