-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sukilėlių užimtoje Klaipėdoje Lietuvos atstovą Antaną Smetoną vežiojo biržietis Mikas Šimas

Sausio 15-ąją sukanka 90 metų, kai prasidėjo Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos karinė akcija. Remiantis garsaus lietuvių rašytojo Vinco Krėvės atsiminimais, pirmiausia planai sukurti sukilimo regimybę kilo 1922-ųjų lapkričio 16-ąją Šaulių sąjungos centro valdybos posėdyje. Vėliau su ja buvo supažindintas premjeras Ernestas Galvanauskas, kuris šį klausimą iškėlė lapkričio 20-ąją dieną Ministrų kabineto posėdyje.
1923 01. Klaipėda. Mikas Šimas
Lietuvos Vyriausybės atstovas A.Smetona atvyko į Klaipėdą. Prie vairo – biržietis Mikas Šimas.

Lietuvos kariuomenės generalinis štabas buvo įpareigotas paruošti sukilimo planą, o organizuoti jį buvo pavskirta Šaulių sąjungai ir jos vadovui V.Krėvei, kurie pralaimėjimo atveju turėjo prisiimti ir visą atsakomybę už tai. Sukilimo vadu buvo paskirtas Lietuvos kariuomenės kontržvalgybos viršininkas Jonas Polovinskas-Budrys.

Iš Biržų krašto Vinkšninių kaimo kilęs Autobataliono vairuotojas Mikas Šimas Klaipėdoje vežiojo Vyriausybės ypatingąjį atstovą Klaipėdos krašte sausio 20-ąją paskirtą Antaną Smetoną.

Iš įvykių Klaipėdos krašte M.Šimui liko gražus prisiminimas – jo viršininko leitenanto Juozo Dženkaičio padovanota nuotrauka su įrašu kitoje pusėje: „Mikui Šimui, Maskarade Klaipėdos krašte nuo 8 d. sausio mėn. ligi kovo 5 d. 1923 m. Klaipėda. Atminčiai. 19 03 1923. Leit. Dženkaitis.”

Sausio įvykiuose Klaipėdos krašte dalyvavo ir keletas iš Biržų krašto kilusių žmonių. Kapitonas Jurgis Atstupėnas (1894–1968) buvo Kauno 2-ojo atsargos bataliono kulkosvaidžių komandos viršininkas, operacijos metu jis buvo sužeistas į šlaunį.

Ilgametis Biržų apskrities savivaldybės raštininkas Vladas Kvedaras (g. 1906 m.) taip pat dalyvavo krašto sukilime, o 1925 m. gavo teisę nešioti Klaipėdos sukilimo ženklą.

Klaipėdos krašto įvykiuose dalyvavo ir 1899 m. Biržų valsčiuje gimęs Antanas Zubavičius. 1918 m. savanoriu įstojęs į Lietuvos kariuomenę, jis tarnavo Vilniaus komendantūroje, 5-ojo pėstininkų Kęstučio pulko septintoje kulkosvaidžių kuopoje, dalyvavo kovose su visais Lietuvos priešais. Išėjęs į atsargą, A.Zubavičius jau  kaip Šaulių sąjungos Biržų rinktinės savanoris dalyvavo Klaipėdos krašto sukilime.

1923 metų liepą už narsą ir didvyriškumą Klaipėdos sukilimo metu A.Zubavičius apdovanotas iškart 1-ojo ir 2-ojo laipsnių Vyčio Kryžiais.

Sukilimo ženklas, iaduotas biržiečiui V.Kvedarui
Sukilimo ženklas, išduotas biržiečiui V.Kvedarui

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius