Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tankai į mūšio lauką pirmą kartą išriedėjo lygiai prieš 100 metų

Prieš šimtą metų į mūšio lauką pirmą kartą išriedėjo tankai. Tai įvyko per Pirmąjį pasaulinį karą 1916-ųjų rugsėjo 15 dieną. Somos mūšio metu, netoli Prancūzijos Flero ir Kurselio kaimelių, britų ir prancūzų sąjungininkų kariuomenė paleido beveik 50 britų tankų „Mark 1“.
Tankas
Tankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak istorikų, nors puolimas nebuvo itin sėkmingas, prancūzų ir britų sąjungininkai nusprendė tankus kurti bei tobulinti toliau ir galiausiai šios kovos mašinos nulėmė Pirmojo pasaulinio karo baigtį.

Pirmieji tankai buvo rombo formos į geležines dėžes panašios didžiulės ūžiančios mašinos, kurios galėjo judėti vos penkių kilometrų per valandą greičiu. Taip pat, pasak apžvalgininko Audriaus Bačiulio, kariams tanko viduje tekdavo atlaikyti pačias sunkiausias sąlygas.

Pasakojama, kad Vokietijos imperijos kariai, pirmąkart pamatę priešo tankus, mirtinai išsigando, tačiau stipresnės žalos tankai tądien nepadarė. Didžioji dalis jų sugedo dar nepradėjus puolimo, o likusieji, nors ir pralaužė vokiečių gynybinę liniją, įstrigo duobėse ar nespėjo atlaikyti priešo kontrpuolimo. Vis tik tolesni vis labiau tobulėjančių tankų mūšiai buvo kur kas sėkmingesni, ir tai didžiąja dalimi lėmė galutinę sąjungininkų pergalę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius