Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Titaniko“ tragedijos šimtmetis užvaldė pasaulio televizijų dėmesį

Televizijos visame pasaulyje „Titaniko“ nuskendimo šimtąsias metines paminės daugybe šou, pradedant dokumentinėmis juostomis ir baigiant kostiuminėmis dramomis, kurios šią savaitę pardavinėjamos tarptautinėje žiniasklaidos mugėje MIPTV Kanuose.
„Titanikas“ 1912 metais
„Titanikas“ 1912 metais / „Scanpix“ nuotr.

Miniserialo „Titanikas“ (Titanic), kurio scenarijų parašė „Oskaro“ ir „Emmy“ laureatas Julianas Fellowesas ir kurį platina britų „ITV Studios“, pirmajai serijai buvo surengta iškilminga peržiūra mugės atidarymo vakarą, sekmadienį, dalyvaujant aktoriams ir visai kūrybinei grupei.

„ITV pasakojimo apie šią tragediją, kuri 1912 metų balandžio 15 dieną pareikalavo maždaug 1,5 tūkst. žmonių gyvybių, visos dalys prasideda laivo skendimu – tokią strategiją nustatė prodiuseriai“, – žurnalistams Kanuose sakė J.Fellowesas.

„Kalbant apie katastrofas, įdomu tai, kaip žmonės elgiasi katastrofos metu. Kokie jiems tenka emociniai iššūkiai?“ – sakė jis. – Taip pat dažnai klausiame savęs: „Ar aš būčiau drąsus, ar būčiau bailys?“

Pasak J.Felloweso, jis „Titaniko“ istorija domėjosi nuo pat vaikystės.

Ne taip kaip J.Camerono didžiojo ekrano versija, ITV keturių dalių serialas nėra meilės istorija, nors romantikos esama ir jame – apie tai, kaip jaunas stiuardas įsimyli padavėją.

„Net kai buvau mažas aštuonerių metų berniukas, mane pribloškė šios katastrofos dydis. Tai, jog ten buvo ištisas gyvenimas, kad šiame laive atsispindėjo visas pasaulis“, – sakė jis ir pridūrė, kad buvo truputį apsėstas šios istorijos.

Ne taip kaip J.Camerono didžiojo ekrano versija, ITV keturių dalių serialas nėra meilės istorija, nors romantikos esama ir jame – apie tai, kaip jaunas stiuardas įsimyli padavėją.

Vis dėlto televizijos dramoje didžiausias dėmesys skiriamas tuo metu egzistavusiems klasiniams skirtumams ir tam, kaip keleiviai reagavo į katastrofą, žinodami, kad gelbėjimo valčių visiems neužteks.

„Šiame filme matome daug realių žmonių ir nusprendėme suteikti jiems realias istorijas“, – sakė J.Fellowesas, kuris paminėjo Widenersų – sutuoktinių ir jų sūnaus – pavyzdį.

J.Felloweso „Titaniko“ istorija Didžiojoje  Britanijoje jau įpusėta rodyti ir sulaukė prieštaringų recenzijų dėl istorinių netikslumų, pavyzdžiui, buvo parodytas automobilis, nors iš tikrųjų tokie automobiliai atsirado vėliau.

Tačiau plačioji visuomenė filmą, regis, sutiko entuziastingai – jo premjerą žiūrėjo 7,4 mln. žiūrovų.

ITV sekmadienį paskelbė, kad šis miniserialas, kuriam sukurti prireikė 11 mln. svarų, jau parduotas 95-ioms valstybėms, tarp jų – Kinijai, Honkongui, Singapūrui, Malaizijai ir Meksikai.

Daugelis kitų pasaulio didžiųjų transliuotojų taip pat pardavinėja savąsias į pirmąją kelionę per Atlantą išplaukusio „Titaniko“ istorijos versijas.

„Discovery Channel“ dokumentinėje dramoje „Padariniai“ (The Aftermath) daugiausia dėmesio skiriama tų žmonių, kurie „Titanikui“ nuskendus neteko artimųjų, palikuonims.

„National Geographic“ parodys tris dokumentines juostas apie „Titaniką“, tarp jų – balandžio pradžioje rodomą „Titanikas“: paskutinis žodis„ (Titanic: The Final Word).

Šiam filmui D.Cameronas subūrė inžinierių, laivų architektų, menininkų ir istorikų komandą, kad ji išaiškintų laivo nuskendimo paslaptis.

Brangiausias dokumentinis filmas apie „Titaniką“ tikriausiai yra „Titanikas“: kraujas ir plienas“ (Titanic: Blood and Steel), 12 dalių serialas, kuriame pavaizduotas epinis šio laivo statymas ir jį sukūrę žmonės.

Šis serialas, prie kurio prisidėjo televizijos iš Italijos, JAV, Kanados, Vokietijos, Ispanijos ir Airijos, kaip pranešama, kainavo 30 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius