Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergės rajone švenčiamos Smetoninės

Ukmergės rajone sekmadienį rengiama pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos 138-ojo gimtadienio minėjimo šventė.
Antanas Smetona
Antanas Smetona / Lietuvos nacionalinio muziejaus/Wikimedia.org nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus darbuotoja Violeta Širmenė BNS sakė, kad renginys pastaraisiais metais tampa vis didesnis.

„Minėjimas vyksta kasmet, ir jau gana seniai, čia muziejus buvo pradėjęs organizuoti, bet tokią formą kaip Smetoninės įgavo šiemet jau antrus metus. Anksčiau būdavo šiaip paminėjimas, susirinkdavo kažkas iš vietos bendruomenės, svečių atvažiuodavo, bet nebūdavo dar tokie dideli mastai. Dabar davėme tą Smetoninių vardą ir bandome didesnį renginį išvystyti“, – sakė ji.

Šiemet dalis šventės renginių vyks prie Užugirio muziejaus, o vėliau ją numatoma rengti šiuo metu tvarkomame A.Smetonos dvare Užulėnyje. Šiame prezidento pastatytame dvare 1934 metais buvo švenčiamas jo šešiasdešimtasis gimtadienis.

„Šiemet dvare pradėti vykdyti darbai, tad šiemet renginys laikinai perkeliamas į šalia esančio Užugirio muziejaus teritoriją. Ten yra buvusi A.Smetonos vardo gimnazija, kartu ir Užugirio muziejus įsikūręs. Tai visai šalia dvaro. Kai jis bus sutvarkytas, tikrai visada šventė vyks ten, prie dvaro“, – pasakojo V.Šimelienė.

Šventimas prasidės mišiomis Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje Lėne, Taujėnų seniūnijoje.

Vėliau prezidento gimtadienis bus minimas jo gimtinėje Užulėnyje. Numatomas vėliavos iškėlimas, gėlių padėjimas, tradicinio dviračių žygio į prezidento tėviškę dalyvių sutikimas.

Prie Užugirio mokyklos bus teatralizuotai sutikti prezidento gimtadienio svečiai, aidės sveikinimai ir dainos.

Pavakary numatomas laikraščio „Smetoniškos žinios“ pristatymas, gražiausios Užugirio kiemo ponios rinkimai, labdaros aukcionas ir mėgstamiausių prezidento valgių ragavimas bei romansų vakaras.

A.Smetona pirmuoju Lietuvos prezidentu tapo 1919 metais ir šias pareigas ėjo daugiau nei metus. Antrą kartą į valdžios viršūnę jis grįžo po perversmo 1926 metais, ir, valdydamas autoritariškai, prezidentu buvo iki pat Lietuvos okupacijos 1940 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius