-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina, minėdama LDK pergalę prieš Rusiją Oršos mūšyje, išleido proginę monetą

Ukrainos bankas sudavė agresyviai nusiteikusiai Rusijai antausį, tarsi primindamas prieš 500 Maskvos Didžiosios kunigaikštystės patirtą pralaimėjimą prieš LDK pajėgas. Monetos averse pavaizduotas Ukrainos herbas, nominalo vertė ir kompozicija iš keturių kardų. Ji tarsi simbolizuoja keturių tautų draugystę: ukrainiečių, lenkų, baltarusių ir lietuvių. Monetos reverse – Oršos mūšio vaizdas.
Penkių grivinų moneta, skirta Oršos mūšio 500-mečiui
Penkių grivinų moneta, skirta Oršos mūšio 500-mečiui / bank.gov.ua nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Oršos mūšio reikšmė ir sąsajos su šių laikų Rusijos teroristais

Oršos mūšio 500-osios metinės buvo minimos ir Lietuvoje. Pavyzdžiui Kaune trys muziejai surengė šiai progai skirtą parodą. Atidarymo metu buvo priminta Oršos mūšio reikšmė ir išvestos istorinės paralelės su šių laikų Rusijos agresija prieš Ukrainą.

Kaip ir dabar V.Putino valdomoje Rusijoje, taip ir anuomet Maskvos DK buvo puolamos kitos žemės, kaltinant, kad jose skriaudžiami rusai ir niekinamas jų tikėjimas.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas ir karo istorikas Arvydas Pociūnas tvirtino, kad laimėtas Oršos mūšis buvo labai svarbus Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valstybingumui.

„Kaip ir dabar V.Putino valdomoje Rusijoje, taip ir anuomet Maskvos DK buvo puolamos kitos žemės, kaltinant, kad jose skriaudžiami rusai ir niekinamas jų tikėjimas. Politinė Oršos mūšio reikšmė yra labai didelė: Lietuvos ir Lenkijos kariuomenių pergalė prieš ženkliai didesnę Maskvos DK kariuomenę padarė milžinišką įspūdį Europai ir įėjo į jos karybos bei politikos istoriją. Oršos mūšis svarbus tuo, kad buvo išgelbėtos Lietuvos ir Lenkijos valstybės. Lietuvos tuomet sėkmingai skleista propaganda prisidėjo prie laimėjimo, o tai suteikė persvarą katalikų tikėjimui. Rusija kuriam laikui buvo izoliuota nuo stambių karinių operacijų, sustiprėjo Gediminaičių įtaka Europoje“,  ̶  teigė Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas ir karo istorikas Arvydas Pociūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius