Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Upės dugne aptiko senovinį ginklą

Savaitgalį Šventosios upėje, pliaže ties Vilniaus gatvės tiltu, nardydami vaikai aptiko senovinį kardą.
Upės dugne aptiko senovinį ginklą.
Upės dugne aptiko senovinį ginklą. / Vilkmerge.lt nuotr.

Apie radinį vilkmerge.lt informavo Dainius Igiela. Jis, dar būdamas paauglys, toje pačioj vietoje 1999 metais taip pat rado panašų kardą. Jį tuo metu atidavė į Ukmergės kraštotyros muziejų. Paaugliui tąkart buvo sumokėtas radybų mokestis – 100 Lt. Po tuomečio rajono laikraščio „Ukmergės diena“ publikacijos apie radinį prie savo durų jis rasdavo daug raštelių su pasiūlymais parduoti kardą. Už tai, anot D.Igielos, siūlyta net 10 tūkst. Lt.

Kaip pasakojo Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkas Raimondas Ramanauskas, sprendžiant iš muziejuje esančių dokumentų, toks kardas tikrai buvo nupirktas iš minėto asmens 1999 metų birželio mėnesį. Kadangi Ukmergės kraštotyros muziejus neturi ginklų specialistų, buvo pasitelkti Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotojai. Jie nustatė, kad tai XIX amžiaus prancūzų husarų kardo modelis. Jo geležtė kiek lenkta, rankena žalvarinė su 3 lankų garda, besibaigiančia grakščiu užlenkimu su burbulu, jo ilgis 103 cm. Manoma, kad kardas pamestas prancūzų kariuomenės, keliantis per upę, Napoleono karų metu. Muziejuje yra išlikę keletas dokumentų apie to meto įvykius.

Ištrauka iš 1831 metais veikiančios armijos rezervinės kavalerijos viršininko, generolo – leitenanto Bezobrazovo rašto: „....ko negalima pasiimti su savimi, neturint vežimų, sudeginti, o iš rankinių karabinų ir pistoletų atrinkti spynas ir įmesti į vandenį, kardus taip pat sulaužyti bei sumesti į vandenį....“.

Išlikęs ir Ukmergės apskrities tvarkos komiteto nario Veisenhofo parašytas prašymas: „....Mane pasiekė tikslios žinios, kad, nuslūgus vandeniui Šventosios upėje, prastuomenė jau ėmė ištraukinėti priešų paskandintus ginklus, todėl prašau pastatyti pakankamą apsaugą, kad tam sukliudyti, prie upės kranto prieš tiltą bei tarp maniežo ir ginklų sandėlio...“

D.Igiela susirūpinęs, kad muziejui perduoto kardo nemato ekspozicijoje, ir svarsto, gal jo išvis jau nėra Ukmergėje. Tačiau R.Ramanauskas patvirtino, kad kardas tikrai yra ir saugomas muziejuje. Vilkmerge.lt žurnalistams gyvai minėto kardo pamatyti nepavyko. R.Ramanauskas paaiškino, kad šiuo metu darbuotoja, atsakinga už muziejaus sandėlį, atostogauja.

Pasak vaikino, rastas kardas buvo be makšties, tuo tarpu savaitgalį kardas rastas su makštimi ir puikiai išsilaikęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius