Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkeiktoji Franko Herberto „Kopa“

Florencijos miestą Oregono valstijoje supa 64 km ilgio kopų ruožas. Kai kurios vėjo supustytos smėlio kalvos siekia net 150 metrų aukštį. Kopų migracija, vykusi prieš pusšimtį metų, gąsdino vietos gyventojus – smėlis negailestingai skandindavo magistrales, geležinkelio bėgius, pasiglemždavo miškus, kėlė pavojų geriamojo vandens ištekliams.
Paulas (akt. Timothée Chalamet) ir jo motina (akt. Rebecca Ferguson) filme „Kopa“
Paulas (akt. Timothée Chalamet) ir jo motina (akt. Rebecca Ferguson) filme „Kopa“ / Clinic 212 nuotr.

Franką Herbertą atviliojo į Oregoną žurnalistinis smalsumas, ar pavyks žmonėms sutramdyti gamtos visagalybę, apsodinant kopas europietiška paplūdimio žole. Rašytojas, diena iš dienos klampodamas po smėlį, rinkdamas medžiagą straipsniui apie galimą ekologinę katastrofą, nė neįtarė, kad tie smėlynai įkvėps jį parašyti vieną skaitomiausių pasaulyje mokslinės fantastikos istorijų – sagą „Kopa“.

Ekskursas į Kuršių Neriją

Straipsnio apie kopų migraciją Herbertas taip ir nebaigė. Tačiau negalėjo atsikratyti minčių, kokia valdinga gamta ir kokie bejėgiai prieš ją žmonės. Mąstė apie neatrastus tolimus pasaulius, troško pažinti dykumas, kuriose turėtų kas nors slypėti, juk ten gavo pradžią visos mesianistinės pasaulio religijos.

Tačiau kopų migracija – visai ne mokslinė fantastika, ypač mūsų krašte. Ši skausminga kolektyvinė patirtis atpažįstama iš keleto amžių senumo pasakojimų, kuriuos išsaugojo Kuršių Nerijos gyventojai arba užrašė krašte viešėję svetimšaliai – prekeiviai, paštininkai, keliautojai, mokslininkai… Tiesa, Naglių gamtinio rezervato lankytojai žino, kad po jų pėdomis, giliai giliai smėlyje likę kažkieno stalai, lovos, drabužiai, dubenys, žvejybos tinklai, maldaknygės... Žino, bet vargu ar suvokia, kaip negailestingai migruojančios kopos sužlugdo įprastą gyvenimą. Smėlis palaidojo net keturiolika Kuršių Nerijos kaimų. Beje, viename iš jų – Karvaičiuose – gimė ir lietuvių literatas, visuomenininkas Liudvikas Rėza, prisiminimuose rašęs, kad atklydusios kopos pirmiausia ėmė skandinti medinę Karvaičių koplyčią. Iš pradžių užpustė dalį, vėliau amžiams užsklendė įėjimą. Neliko kito pasirinkimo – tikintiesiems teko ropštis į Dievo namus per langą. Paskui smėlis prarijo varpinės bokštą...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius