Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Landsbergis: M.Gorbačiovas į Sausio 13-osios bylą neįtrauktas dėl politinių sumetimų

Lietuvos prokurorai neprideda prie Sausio 13-osios bylos tuometinio Aukščiausios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio liudijimui Londono teismui, kad būtent tuometinis Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas sankcionavo karinius veiksmus prieš civilius Lietuvos gyventojus 1990 metų sausio 13-ąją. V. Landsbergis mano, kad Lietuvos prokurorai tai daro dėl galimų politinių sumetimų.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ar jie (Lietuvos prokurorai – red.) patys teisiškai sprendžia, ar jie atsižvelgia į kokius nors politinius sumetimus, kurių gali būti, nes kiltų klausimas, o kodėl jūs anksčiau jo (M. Gorbačiovo – red.) nekaltinot? Anksčiau buvo pastangų jį apklausti kaip liudininką, bet jis atsisakė, ir mūsų pastangos tuo baigėsi“, – Žinių radijui sakė V. Landsbergis.

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas
Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas

Sausio 13-osios byloje įtariamaisiais pripažinti 79 asmenys, jiems baigiami rengti Europos arešto orderiai.  Tačiau M. Gorbačiovo lietuvių prokurorai neįrašo į tą įtariamųjų sąrašą. Jų teigimu, nėra duomenų spręsti M. Gorbačiovo atsakomybės klausimą.

Pasak V. Landsbergio, M. Gorbačiovas iki dabar išsisukinėja, sakydamas: „aš nedaviau įsakymo“, tačiau jis panaudoti jėgą prieš taikius Lietuvos gyventojus Sausio 13-ąją leido

„Pagal faktinę medžiagą jokio ginčo nėra, išskyrus tai, kad pats Gorbačiovas visą laiką kalba netiesą, neigdamas tai, ką paliudija net jo artimiausi bendražygiai. Jo biografas Andrejus Gračiovas, kuris labai konkrečiai parašė, kaip jis tyrė šį klausimą ir gavo atsakymus iš aukščiausių tuometinės Sovietų Sąjungos karinių saugumo vadų, kad jie buvo įsitikinę, kad reikalinga panaudoti karinę jėgą ir sunaikinti Lietuvos nepriklausomą valdžią ir tuo pačiu Lietuvos nepriklausomybę, o Garbačiovas gana ilgai delsė ir abejojo. (...) Suprantama, kodėl Garbačiovas delsė, bet galų gale jis davė leidimą, tą paliudijo jo biografas, kuris apklausė tuos aukštuosius vadus“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Pasak jo, M. Gorbačiovas iki dabar išsisukinėja, sakydamas: „aš nedaviau įsakymo“, tačiau, V. Landsbergio teigimu, jis panaudoti jėgą prieš taikius Lietuvos gyventojus Sausio 13-ąją leido.

Sausio 13-ąją Lietuva mini Laisvės  gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje. Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius