Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdovų rūmuose bus eksponuojamas Vytauto Didžiojo laikų diržas

Šią savaitę Valdovų rūmuose Vilniuje atidaroma paroda, kurioje bus eksponuojamas Vytauto Didžiojo laikų diržas. Šį eksponatą pirmą kartą užsienyje rodys Baltarusijos nacionalinis istorijos muziejus.
Vytauto Didžiojo laikų diržas
Vytauto Didžiojo laikų diržas / Valdovų rūmų nuotr.

Diržas, kaip viena brangiausių ir reikšmingiausių vertybių, įtrauktas į valstybinį Baltarusijos istorinių-kultūros vertybių sąrašą, pranešė šios šalies ambasada.

Manoma, kad diržas sukurtas XIV amžiaus pabaigoje – XV amžiaus pirmoje pusėje Genujos meistrų, veikusių Krymo pusiasalyje, Kafos mieste.

Valdovų rūmai pranešė, kad bus rodomas diržo segmentų rinkinys, turintis rytietiškos ornamentikos bruožų. Diržo segmentų rinkinį sudaro 11 apskritų plokštelių, sagtis, antgaliai ir du stačiakampiai apkalai.

Visos diržo detalės pagamintos iš aukštos prabos sidabro, dauguma elementų paauksuota ir juodinta. Gotikinės sagties formos ir puošyba būdinga Lombardijos ir Venecijos meistrų mokyklai, o apskritos plokštelės liudija apie vietinę, tiurkišką įtaką.

Diržas rastas 1990 metais su didžiuliu monetų lobiu Minsko srities Molodečno rajone, kaime simboliniu pavadinimu Litva (Lietuva). Daugiau kaip dešimt metų diržas priklausė privatiems kolekcininkams. 2006 metais padedant Baltarusijos valstybinio universiteto profesoriui Valentinui Riabcevičiui jis perduotas valstybės nuosavybėn, o po metų pateko į Baltarusijos Respublikos nacionalinio istorijos muziejaus rinkinius.

Dalis istorikų ir visuomenės veikėjų šią vertybę siejo su Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto asmeniu, kūrė gražią istoriją apie Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje gimusio chano Chadži Girėjaus 1428–1429 m. įteiktą dovaną Lietuvos valdovui. Tačiau jokių tiesioginių ir neginčijamų įrodymų, leidžiančių teigti, kad eksponuojama vertybė priklausė kunigaikščiui Vytautui, nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius