Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas išslaptino išsigelbėjimo nuo nacistų planą

Jeigu 1943-iaisiais Romos popiežių Pijų XII būtų suėmę nacistai, Vatikano vyskupai būtų turėję bėgti į Portugaliją, Ispaniją arba JAV. Tokį nurodymą buvo davęs pats Pijus XII.
Pijaus XII koronacijos ceremonija 1939 m.
Pijaus XII koronacijos ceremonija 1939 metais. / „Scanpix“ nuotr.

Šis faktas paaiškėjo tik dabar, kai buvo išslaptinta dalis Vatikano archyvo dokumentų, praneša britų dienraštis „The Telegraph“. Apie vokiečių rengtą planą okupuoti Vatikaną ir areštuoti Pijų XII žinoma jau kelerius metus, tačiau apie pontifiko pasirengimą tokiam scenarijui spauda sužinojo tik šiomis dienomis.

Pijus XII neketino trauktis iš Vatikano savo valia ir buvo įsitikinęs, kad suėmimo atveju vokiečiai jį išsiveš jėga. Nuo to momento jis būtų laikęs save ne Romos katalikų bažnyčios galva, o privačiu asmeniu ir vadinęsis ne įšventinimo į popiežius metu prisiimtu vardu, o ankstesniuoju – Eugenio Pacelli. Po šio veiksmo kardinolai būtų galėję pradėti naujo popiežiaus rinkimo procedūrą, kad viso pasaulio katalikai neliktų be dvasinio vadovo.

Dienraštis primena, kad Adolfas Hitleris planavo sąmokslą prieš Pijų XII, nes baiminosi, jog jo įtaka skatins antinacistinį pasipriešinimą katalikiškose Europos šalyse. Be to, Pijus XII smerkė žydų naikinimą ir slapta sankcionavo ne vieną jų gelbėjimo operaciją. Ši aplinkybė, kaip mano istorikai, taip pat nuteikė fiurerį prieš pontifiką.

1943 metų rugsėjo 6-ąją, prabėgus vos kelioms dienoms po to, kai Italija pasirašė paliaubas su pietinėje šalies dalyje įsitvirtinusiais Sąjungininkais, Pijus savo padėjėjams pareiškė manantis, kad jo areštas įvyks nedelsiant.

Tuo metu SS generolas Karlas Otto Wolffas gavo nurodymus iš Berlyno „kiek įmanoma greičiau užimti Vatikaną, perimti archyvus ir meno vertybes bei pervežti popiežių su visa Kurija, kad jie nepatektų į Sąjungininkų rankas ir nebūtų pasinaudota jų politine įtaka“.

Kai kurie istorikai mano, kad generolas K.O.Wolffas perspėjo Vatikaną apie rengiamą planą ir tuo pat metu sugebėjo įtikinti fiurerį, kad popiežiaus suėmimas sukels viso pasaulio katalikų pasipiktinimą.

Naujų dokumentų apie Romos popiežiaus ir nacistų santykius išslaptinimas, rašo „The Telegraph“, gali reikšti Vatikano bandymą priartinti Pijaus XII kanonizaciją. Šiuos ketinimus kritikuoja žydų bendruomenės Italijoje ir Izraelyje. Jos teigia, kad Pijus XII neturėtų būti kanonizuojamas, kadangi viešai nepasmerkė žydų naikinimo karo metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius