Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Senamiesčio lobis: auksinės monetos, vertos 80 tūkst. Lt

Lobis, dar vasarą rastas Vilniaus senamiestyje, Subačiaus gatvėje, kur ruošiamasi statyti naują gyvenamąjį namą, didelės numizmatinės ir muziejinės vertės neturi, todėl kol kas jo net neketinama eksponuoti. Vis dėlto Lietuvos nacionalinio muziejaus darbuotojai tvirtina, kad 80 tūkst. Lt vertės lobis yra unikalus – iki šiol nė vienas Lietuvos muziejus auksinių monetų lobio neturėjo.
Auksinių monetų lobis
Auksinių monetų lobis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lobį rado Archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologai, bendrovės „Subačiaus namai“ užsakymu vykdę detalų Subačiaus g. sklypo archeologinį tyrimą. Tokie tyrimai vykdomi prieš visų objektų statybas Senamiestyje, o šioje vietoje netrukus numatyta statyti daugiabučius gyvenamuosius namus.

Tikras lobis

Archeologijos projektų centro „Antiqua“ direktorė Daiva Luchtanienė neslėpė – tokio pobūdžio archeologinius radinius tenka pristatyti retai, ne kiekvienas archeologas tokį lobį randa. „Mūsų šios vasaros herojus yra archeologas Robertas Žukovskis“, – sakė D.Luchtanienė.

„Paprastai visiems lobis asocijuojasi būtent su auksu, brangakmeniais, panašūs radiniai greičiausia ir suformavo tokį požiūrį. Bet tai gali būti ir spynų ar dar koks nors rinkinys. Šįkart tai yra būtent toks lobis, koks ir kelia asociacijas“, – kalbėjo „Antiqua“ vadovė.

Monetos buvo paslėptos geležinėje dėžutėje, kuri beveik neišliko, ji buvo pakišta po pamatais rūsyje. Todėl D.Luchtanienė spėjo, kad greičiausia tai buvo pinigai, palikti juodai dienai.

XIX–XX a. sklypo Subačiaus gatvėje teritorija buvo užstatyta mūriniais gyvenamaisiais namais. Yra išlikęs tikslus 1932 m. sudarytas pastatų planas. Antrojo pasaulinio karo metu pastatai smarkiai nukentėjo ir buvo nugriauti. Vakarinėje ir rytinėje sklypo pusėje sovietmečiu įrengti mūriniai garažai su apžiūros duobėmis ir rūsiais. Pastaruoju metu garažai buvo nenaudojami, o sklypo teritorija buvo virtusi nelegaliu sąvartynu.

Šiaurinėje ir šiaurės rytinėje sklypo dalyse atkasti prie gatvės stovėjusio korpuso rūsio sienos ir pamatai, laiptų konstrukcijos. Rūsiuose, kurie buvo užpilti nugriauto pastato griuvenomis, aptikti pavieniai XIX–XX a. radiniai.

Doleriai ir caro rubliai

Šiaurės rytinėje rūsio patalpoje, prie pietinės sienutės, žemiau grindų lygio, smėlyje po pamato akmenimis liepos 24 dieną buvo aptiktas dviejų valstybių auksinių monetų lobis (92 vnt., bendras svoris 668 gr.): JAV – 2,5 dolerio (2 vnt.), 10 dolerių (4 vnt.), 20 dolerių (1 vnt.); Rusijos – Aleksandro II (1855–1881) 5 rubliai (3 vnt.), Nikolajus II (1894–1917) 5 rubliai (38 vnt.), 10 rublių (44 vnt.).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Archeologijos projektų centro „Antiqua“ Daiva Luchtanienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Archeologijos projektų centro „Antiqua“ direktorė Daiva Luchtanienė

Ankstyviausia monetų data priskiriama 1862 m., vėlyviausia – 1932 m. Rastos monetos buvo sudėtos į metalinę dėžutę (aptiktas jos fragmentas). Visas monetų lobis perduotas Lietuvos Nacionalinio muziejaus Numizmatikos skyriui praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo rastas.

Lietuvos nacionalinio muziejaus numizmatas Eduardas Remecas teigė, kad pats lobis numizmatiniu požiūriu nėra labai vertingas, bet tai pirmas auksinių monetų lobis, atitekęs Lietuvos nacionaliniam muziejui. Iki šiol joks muziejus tokio lobio nėra gavęs. Iš viso rastos 92 monetos, bet pagal savo vertę jis tikrai brangus – pagal to meto pajamas, tai yra per 3–4 metus sukauptos pajamos.

Pagal aukso vertę šis lobis dabar yra vertas maždaug 80 tūkst. Lt. Tačiau bent kol kas jo eksponuoti neketinama.

Kam priklausė auksas – nežinoma

Kam priklausė šis auksas, nėra aišku – istoriniai duomenys, kam priklausė ši teritorija, nėra surinkti. Bet tai galima padaryti, tereikia teritorijos šeimininkų valios.

Laukta todėl, kad vadinamieji juodieji archeologai ar šiaip žmonės nemėgintų ten landžioti, kažko ieškoti, nes tai griuvėsiai, pamatai ir jeigu kas nors įlįstų naktį, jam kas nors atsitiktų, tai mes turėtume atsakyti. Tiesiog dėl saugumo, kad niekas ten nevaikščiotų be reikalo, – sakė R.Žukovskis.

Kaip sakė lobį radęs archeologas R.Žukovskis, ypatingo jausmo, radus lobį, nepajutęs. „Nešiausi kuprinėje, dar parą monetas laikėme savo seife. Norėjosi kuo greičiau jį atiduoti muziejui“, – šypsojosi archeologas.

Lobis buvo rastas liepą, apie jį paskelbta tik dabar. „Laukta todėl, kad vadinamieji juodieji archeologai ar šiaip žmonės nemėgintų ten landžioti, kažko ieškoti, nes tai griuvėsiai, pamatai ir jeigu kas nors įlįstų naktį, jam kas nors atsitiktų, tai mes turėtume atsakyti. Tiesiog dėl saugumo, kad niekas ten nevaikščiotų be reikalo“, – sakė R.Žukovskis.

Toje pačioje vietoje taip pat rasta koklių, šūkių, puodų, dauguma – XVII amžiaus.

Bus 52 butai

Vilniaus Senamiestyje, Subačiaus gatvėje, 2015 m. sausio pradžioje prasidės naujo išskirtinio gyvenamojo būsto statybos. 52 butų projektas bus baigtas 2016 m. trečiajame ketvirtyje, į jo statybą vystytojas ketina investuoti 15,4 mln. Lt (4,5 mln. eurų).

Bendras pastato plotas bus 3650 kv.m. Po pastatu ketinama įrengti 33 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, dauguma butų turės balkonus arba terasas. Visi pastato butai yra A energetinės klasės.

Nekilnojamojo ploto kainos naujajame pastate prasideda nuo 6,9 tūkst. Lt (1998 eurų) už kv.m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius