Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vysla atidengia vis daugiau savo kruopščiai saugotų lobių

Vysla slepia daug paslapčių, tvirtina Lenkijos archeologai. Nuslūgęs upės vanduo atvers dar ne vieną Abiejų Tautų Respublikos lobį, kurį XVII amžiuje pagrobė švedai, rašo Tvnwarszawa.pl.
Vysla atidengė savo lobius, kuriuos ruošiamasi iškelti.
Išgabenus dalį lobių Vysla atidengė naujų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujausias atradimas archeologams – medinio tilto likučiai. „Vysla slepia tiltų fragmentus, keramiką... Tai gali būti ir tūkstančius metų skaičiuojantys daiktai“, – įsitikinęs archeologas dr. Hubertas Kowalskis, dalyvavęs iškeliant XVII amžiuje švedų kariuomenės prisigrobtus lobius.

Tokius archeologo žodžius patvirtina iš nusekusios upės kyšantys poliai. Ekspertų teigimu, tai gali būti medinio tilto liekanos. Esą šioje Varšuvos vietoje jau ne vieną amžių buvo keliamasi per upę. Čia buvo suręsti plaukiojantys tiltai.

Kol kas tiksliai nėra žinoma, kokio tilto liekanos matomos šiuo metu. Norint tai nustatyti ketinama atlikti medienos ekspertizę, kuri leis sužinoti, kiek šiai medienai metų.

Jau kelias savaites Varšuvos gyventojai smalsiai seka Vyslos lobius iš taip vadinamo švedų tvano laikų. Šie Abiejų Tautų Respublikos lobiai buvo atrasti prieš kelerius metus, tačiau tebebuvo po vandeniu. Tik šiemet, upės vandeniui rekordiškai nuslūgus, jie iškilo virš vandens. Patiems archeologams radinių nepavyko išgabenti iš upės, jiems gelbėjo policija ir kariuomenė.

Visi rasti daiktai yra švedų karių pagrobti prieš keturis šimtus metų iš karališkųjų rezidencijų ir rūmų. Pirmiausia radinius ketinama atidžiai ištyrinėti, vėliau jie bus eksponuojami muziejuje, greičiausiai Karalių rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius