Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ypatingas radinys Pompėjoje – tūkstantmečius skaičiuojanti greito maisto užkandinė

Tyrinėdami žymiąją Pompėją archeologai aptiko įdomų radinį — senovinės greito maisto užkandinės, mokslininkų vadinamos termopolijumi, liekanas.
Pompėja
Pompėja / AFP/„Scanpix“ nuotr.

79-aisiais metais dėl Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimo pražuvęs, tačiau dėl tos pačios priežasties amžių amžius nepaliestas, in situ slūgsantis Pompėjos miestas tapo reikšmingiausiu archeologiniu šaltiniu, padedančiu iš arčiau pažvelgti į senovės romėnų gyvenimą.

Ištisus dešimtmečius šioje vietoje vykdomi moksliniai tyrimai atskleidė ne vieną paslaptį bei istorinę įdomybę. Vieną iš jų — šiuolaikinius didžiuosius miestus primenantys termopolijai, paprastai kalbant — greito maisto užeigėlės, kuriose anuomet būdavo galima greitai užskąsti ar nusipirkti karštą gėrimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pompėja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pompėja

Šią žinią paskelbusi naujienų agentūra „Reuters“ nurodo, kad užeiga atrasta visuomenei dar neatvertoje Pompėjos vietoje.

Kone 2 tūkst. metų senumo maisto likučiai aptikti giliuose terakotiniuose induose, kurie būdavo laikomi čia pat ant prekystalio, kuriame jiems specialiai išpjautos apvalios skylės. Nustatyta, kad prekystalio išorinė pusė buvo dekoruota ryškiaspalvėmis freskomis, gyvūnų, paukščių atvaizdais. Pastarieji, manoma, galėjo simbolizuoti čia parduodamą maistą, pavyzdžiui, vištieną, antieną, jūros gėrybes ar kt.

Shutterstock.com nuotr./Pompėja, Italija
Shutterstock.com nuotr./Pompėja, Italija

Nors panašių atradimų būta ir anksčiau, Pompėjos archeologinei vietovei vadovaujantis Massimas Ossana, kalbėdamas su „Reuters“ žurnalistu, šį atradimą pavadino ypatingu. Anot jo, tai pirmas kartas, kai atrastas ne fragmentas, o ištisas termopolijumas.

Tyrimų metu archeologai taip pat atrado dekoruotą bronzinį indą gėrimui, vadinamą patera, keramikinių indų, kuriuose gamintas maistas, vyno gertuvių ir amforą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius