-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 13

Jūrų muziejuje minima Tarptautinė Baltijos jūros kiaulės diena

Lietuvos Jūrų muziejuje minima Tarptautinė Baltijos jūros kiaulės diena, skirta priminti, jog šie mažieji banginiai nyksta dėl taršos, pranešė muziejus.
Jūros kiaulė dar vadinama mažuoju banginiu.
Jūros kiaulė dar vadinama mažuoju banginiu. / Alfonso Mažūno nuotr.

Šia proga muziejuje biologai ir edukatoriai papasakos, kas yra Baltijos jūros kiaulė, kur ir kaip ji gyvena, su kokiomis ekologinėmis bėdomis susiduria.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjo biologo Sauliaus Karaliaus, aktualiausia problema – Jūrų kiaulių skaičiaus mažėjimas.

„Šiam mažėjimui didžiulę įtaką turi Baltijos jūroje esantys II Pasaulinio karo ginklai, taip pat mažėjantis žuvies kiekis, žvejų tinklai ir vis didėjanti jūros tarša šiukšlėmis, kurių didžiausia dalis yra plastikas. Plastikas apskritai yra dažniausias taršos šaltinis visame pasaulyje“, – sako biologas.

Pasak muziejaus darbuotojo, nuo šios taršos kiekvienais metais žūva apie 100 tūkstančių jūros gyvūnų. Ne išimtis ir Baltijos jūra, kuri jau dabar yra viena iš užterščiausių jūrų pasaulyje. Kiekvienais metais į Baltijos jūrą yra išleidžiama net 40 tonų mikroplastiko.

Tvarios mados namai META muziejaus lankytojams pasakos apie antrinio rūbų panaudojimo svarbą mažinant taršą.

Šią dieną Klaipėdos mokyklose rengiamas nebenaudojamų daiktų prikėlimas antram gyvenimui, taip pat bus vedamos edukacijos.

Baltijos jūros kiaulės diena buvo pradėta minėti Lietuvos jūrų muziejui įsitraukus į Tarptautinę ASCOBANS organizaciją, kurios tikslas – išsaugoti mažuosius banginius Baltijos ir Šiaurės jūrose.

Jūros kaulės paplitusios daugiausia Šiaurės jūroje ir vakarinėje Baltijos dalyje, tačiau praeityje buvo įprastos ir prie mūsų krantų. Tarpukario metais jos neretai pakliūdavo į žvejų tinklus, būdavo stebimos nuo Palangos tilto.

Anot S.Karaliaus, iki pat 2001 metų, apie kiaules nebebuvo žinoma, kai netikėtai Melnragėje žvejai sugavo nedidelį delfinuką. Tai buvo 22 kg svėręs jaunas jūros kiaulės patinukas. 2003 metų vasarį. Lietuvos ekonominėje zonoje 70 m gylyje, traluojant buvo sugauta stambi jūros kiaulės patelė, svėrusi net 60 kilogramų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius