Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 14

„Kakavos spalvos vanduo“: susirašinėjimai ir liudijimai atskleidžia, kaip „Grigeo Klaipėda“ teršė Kuršių marias

„Rodikliai bus labai blogi. Išvalytas vanduo beveik kakavos spalvos“, – tokį 2017 metais vykusį susirašinėjimą tarp „Grigeo Klaipėdos“ darbuotojų užfiksavo teisėsauga. Viena darbuotoja prisipažino, kad įmonėje buvo klastojami įrašų duomenys apie į Kuršių marias leistų nuotekų rodiklius. Prokurorai teisme sieks įrodyti, kad tokia sisteminga veikla buvo siekiama išvengti baudų ir milijoninių mokesčių, o tarša pakenkė Kuršių marių augmenijai ir gyvūnijai, rodo 15min gauta tyrimo medžiaga.
Grigeo iliustracija
Grigeo iliustracija

Kaltinimai byloje grindžiami įtariamųjų ir liudytojų apklausomis, slapta užfiksuotais pokalbiais, per kratas paimtais dokumentais bei susirašinėjimais, nuotekų tyrimais ir specialistų išvadomis.

15min prieš savaitę paskelbė, kad teisėsauga kaltina „Grigeo“ prezidentą Gintautą Pangonį tiesiogiai davus nurodymą leisti nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

Pastarasis kaltinimus kategoriškai atmeta ir teigia, kad prieš jį liudiję atleisti buvę įmonės vadovai taip siekia išvengti savo atsakomybės.

Daugiau skaitykite čia: „Leiskit per šoną“: G.Pangonis kaltinamas, kad tiesiogiai davė nurodymą leisti nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

Šiame straipsnyje pirmą kartą pateikiami duomenys apie tai, kaip galėjo veikti sistema, pradedant sklendžių sukiojimais ir baigiant dokumentų klastojimu, ir kokią žalą gamtai nustatė ikiteisminį tyrimą atlikusi teisėsauga.

prokuratūros kaltinimai skaičiais

  • Aštuoneri metai – tiek laiko „Grigeo Klaipėda“ kaltinama leidusi į Kuršių marias nuodingas tik iš dalies valytas nuotekas;​​​​
  • Penki milijonai kubų – toks kiekis biologiškai nevalytų nuotekų galėjo būti išleistas į Kuršių marias
  • 166 kartai – tiek biologiškai nevalytų nuotekų tarša galėjo viršyti leistinas aplinkosaugos normas
  • 37,8 mln. eurų tiek „Grigeo Klaipėda“ kaltinama išvengusi mokesčio už aplinkos teršimą
  • 48,2 mln. eurų – tokio dydžio įmonės padarytą žalą gamtai paskaičiavo aplinkos apsaugos specialistai ir pateikė civilinį ieškinį

Penki milijonai kubų

„Pagal organines medžiagas nuotekų užterštumas viršija leistinas aplinkosaugines normas 166 kartus“, – tokia specialistų išvada užfiksuota kaltinamajame akte.

„Grigeo Klaipėda“ ir įmonės darbuotojai kaltinami, kad dėl jų veiklos į Kuršių marias pateko azoto, fosforo, organinių, skendinčių medžiagų, gyvsidabrio, nikelio ir sunkiųjų metalų.

Išleistos nuotekos įvardijamos kaip nuodingos vėžiagyviams ir moliuskams, kurie filtruoja vandenį, yra tikimybė, kad žuvys taip pat turėjo kontaktą su nuotekomis per išorę, žiaunas arba maitindamosi vėžiagyviais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius