Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 06 /10:50

Lietuvos kariškių leidinyje – patarimai, ką daryti prasidėjus karui

Ekspertai parengė leidinį, kuriame detaliai aprašoma, ką Lietuvos gyventojai turėtų daryti prasidėjus karui. Patarimų spektras – nuo pokalbių su šeimos nariais ir svarbiausių daiktų sąrašo iki dalyvavimo ginkluotame pasipriešinime.
Leidinio „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo metui“ pristatymas
Leidinys bus platinamas nemokamai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė, kad idėją išleisti tokį leidinį kilo po Rusijos sukelto karo Ukrainoje. Situacija kaimyninėje valstybėje parodė, kad ginkluota kova įgauna naujų formų, todėl karo zonoje netikėtai gali atsidurti ir civiliai.

„Leidinyje rašoma apie tai, kaip tokiose situacijose turi elgtis piliečiai, kurie nėra tiesiogiai įtraukti į ginkluotą pasipriešinimą. Man atrodo, kad knygelė yra svarbi šito hibridinio karo fone, kai kariaujama ne tik konvenciniuose frontuose“, – sakė J.Olekas.

Rekomendacijas sukūrė Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai. Todėl rašoma ne tik apie karo metą, bet ir apie kitas ekstremalias situacijas.

„Siekėme pateikti visapusišką ir išsamią informaciją visuomenei. Tai apima tris blokus: civilinė sauga taikos ir karo metais, mobilizacija ir karo padėtis, piliečių vaidmuo šalies gynyboje“, – sakė Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos ir planavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Karolis Aleksa. Jis buvo atsakingasis leidinio redaktorius.

Nemokamai platinamame leidinyje aptariamos ekstremalios situacijos, nepaprastoji padėtis, mobilizacija, karo padėtis.

Detaliai aprašoma, kaip gyventojams bus pranešama apie pavojų arba – kaip gyventojai patys gali pranešti apie ekstremalią situaciją. Taip pat, ką daryti pavojaus atveju, kaip evakuotis iš pavojingos zonos, kur slėptis arba kaip prisidėti prie piliečių pasipriešinimo.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Olekas ir Karolis Aleksa
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Olekas ir Karolis Aleksa

Pavyzdžiui, knygoje aprašoma, kaip bandyti evakuotis iš karo zonos, ką pasakyti savo artimiesiems, vaikams, kokius daiktus pasiimti, ką reikia būti susiruošus iš anksto. Arba – kaip elgtis, jei nepavyko evakuotis iš karo zonos, kokiems iššūkiams reikia pasiruošti.

Knygoje aprašoma, kaip bandyti evakuotis iš karo zonos, ką pasakyti savo artimiesiems, vaikams, kokius daiktus pasiimti, ką reikia būti susiruošus iš anksto.

„Dažnai sulaukiame klausimų, kur gyventojai turi slėptis. Čia rasite atsakymą“, – sakė knygos atsakingasis redaktorius, daktaras K.Aleksa. Arba – skyriuje apie mobilizaciją ir karo padėtį yra pateikta lentelė, kurioje nurodytos tikslios vietos, į kurias turėtų atvykti šauktiniai. 

Kalbėdamas apie ginkluotąjį pasipriešinimą, krašto apsaugos sistemos vadovas pabrėžė, kad šiuolaikinės technologijos partizaninį karą perkeltų iš miškų į miestus, tankiai urbanizuotas vietoves. 

J.Olekas sakė, kad knygoje yra aptariamas ne tik ginkluotas piliečių pasipriešinimas, bet ir kitos formos. Tarkime, jeigu šalis būtų okupuota, besipriešinantys piliečiai galėtų prastai, nekokybiškai atlikti okupantų primestus darbus.

Paklaustas, ką pirmiausiai darytų prasidėjus karui, ministras J.Olekas juokavo: „Ramiai ateičiau į savo kabinetą ir organizuočiau krašto apsaugos sistemos darbą.“ Jis sakė, kad panašiai turėtų elgtis ir kitų sričių specialistai, kurie į rankas neimtų ginklo – besiginančiai valstybei reikia ne tik kariškių ar pareigūnų, bet ir medikų, IT specialistų, žurnalistų, inžinierių ir panašiai.

Paklaustas, ką pirmiausiai darytų prasidėjus karui, ministras J.Olekas juokavo: „Ramiai ateičiau į savo kabinetą ir organizuočiau krašto apsaugos sistemos darbą.“

Elektroninė versija nuo antradienio popietės bus nemokamai platinama Krašto apsaugos ministerijos internetinėje svetainėje.

Spausdintą leidinį bus galima rasti mokyklose, bibliotekose, taip pat – per krašto apsaugą remiančias organizacijas.

Tai ne pirmas bandymas išleisti tokį patarimų rinkinį – prieš metus buvo suburta pirmoji komanda, tačiau buvo nuspręsta leidinį perdaryti.

Be to, 2002 metais jau buvo išleista tokia knyga, tačiau daugiau dėmesio buvo skirta ginkluotam pasipriešinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius