-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adažių poligone baigiasi aktyvioji pratybų „Kardo kirtis“ fazė

Ketvirtadienį tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis“, Adažių poligone, Latvijoje, baigiasi lauko taktinės pratybos – aktyvioji fazė. Kelias paras miške, lauko sąlygomis užduotis vykdęs tarptautinis batalionas grįžta į palapinių miestelį Adažių karinėje bazėje. Kariai rengsis pratybų uždarymui.
Pratybų „Kardo kirtis“ Adažių poligone (Latvija) akimirka
Pratybų „Kardo kirtis“ Adažių poligone (Latvija) akimirka / Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Eil. Vilius Džiavečka iš Jungtinio tarptautinių pratybų „Kardo kirtis“ spaudos centro Adažiuose (Latvija) specialiai 15min.lt pranešė, kad aukštesniame lygmenyje vyks pratybų aptarimas. Poligone per keletą parų buvo įtvirtintami karių įgūdžiai, kaip įtvirtinti konvencinės karinės operacijos. Visiems padaliniams šiose pratybose teko pulti, gintis, vykdyti kitas konvencines operacijas, įtvirtinant tai, kas buvo išmokta situacinių pratybų metu praeitą savaitę.

Iki pat ketvirtadienio ryto poligone vyko intensyvios taktinės pratybos, kol buvo paskelbta oficiali lauko pratybų pabaiga - Endex.

Birželio 12 dieną, Estijos karių kuopa per patį vidurdienį sėkmingai užėmė „priešo” įtvirtinimus. Puolimo metu buvo naudota draugiškų pajėgų artima oro parama: sraigtasparnis Mi-8 ir atakos pratybose dalyvaujantys NATO oro policijos misiją atliekantys, Šiauliuose dislokuoti Prancūzijos karinių oro pajėgų lėktuvai „Mirage“.

Trečiadienį pratybų lauke apsilankė ir ataką stebėjo Latvijos jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Juris Zeibartas, lydimas pratybų vadovo pulkininko Martinšio Liberto.

Pratybose dalyvaujančios estų kuopos judėjimas pasižymėjo dideliu tempu, agresyvumu ir aukšta karių abiejų pusių karių motyvacija. „Priešo“ pajėgos buvo užkluptos netikėtai ir pradėtos pulti iš kraštų. Mūšis tęsėsi apie valandą, po kurios estai užduoti įvykdė su sąlyginai mažais nuostoliais.

Tarptautinės pratybos „Kardo kirtis“ – JAV sausumos pajėgų vadavietės Europoje jau trečius metus vystomo karinio bendradarbiavimo su Baltijos šalimis dalis. Pratybos vienu metu, iki birželio 14 dienos, vyksta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Šiais metais kartu su Baltijos šalimis pratybose dalyvauja atstovai iš Suomijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, taip pat NATO daugianacionalinio šiaurės rytų korpuso vadavietės (MNC NE), JAV karinių oro ir sausumos pajėgų Europoje, JAV nacionalinių oro ir sausumos pajėgų gvardijų ir JAV sausumos pajėgų kadetų vadovybės. Bendras pratybų Lietuvoje dalyvių skaičius – daugiau nei 1 tūkst. karių, o visose trijose šalyse – daugiau nei du tūkstančiai.

Pratybų metu keliose vietovėse Estijoje ir Lietuvoje vyksta brigados lygmens štabų mokymai, o Latvijos Adaži poligone – kuopos lygmens lauko taktinės pratybos. Į pratybas taip pat integruotos ir JAV artimosios oro paramos operacijos, o Pabradėje išskleistas ekspedicinės medicinos paramos vienetas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius