Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adažių poligone – lietuvių kuopos puolimas

Adažių poligone, Latvijoje, tęsiasi tarptautinių pratybų „Kardo kirtis 2013” lauko taktinės pratybos. Antradienį, nuo ankstaus ryto, Baltijos šalių pagrindu suformuotas daugianacionalinis batalionas vykdė oponuojančių pajėgų užimto objekto puolimą
Pratybų „Kardo kirtis 2013” momentas
Pratybų „Kardo kirtis 2013” momentas / Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Eil. Vilius Džiavečka iš Jungtinio tarptautinių pratybų „Kardo kirtis“ spaudos centro Adažiuose specialiai 15min.lt pranešė, kad lietuvių kuopa su jai priskirtu amerikiečių būriu iš JAV Pensilvanijos nacionalines gvardijos bei JAV kariuomenės kadetais popiet sėkmingai užėmė  tariamo priešo įtvirtinimus. Puolimo metu buvo naudota draugiškų pajėgų artima oro parama: Mi-8 sraigtasparnis ir atakos lėktuvas L-39.

Iš pratybose dalyvaujančio Latvijos kariniu oro pajegu sraigtasparnis Mi-17, daugianacionalinio bataliono taktinė psichologinių operacijų grupė vykdė nekinetines operacijas ir mėtė lapelius su raginimais priešiškoms pajėgoms sudėti ginklus. Tai pirmas kartas Lietuvos kariuomenėje, kai tarptautinėse pratybose atlikta tokia operacija.

Pratybose dalyvaujančios Sausumos pajėgų kunigaikštienės Birutės motorizuotų pėstininkų bataliono kuopos judėjimas pasižymėjo dideliu agresyvumu ir aukšta karių motyvacija. Atakos metu kariams reikėjo apie 3 kilometrus judėti pelkėta vietove. Dėl šios priežasties, priešo pajėgos buvo užkluptos netikėtai ir pradėtos pulti iš krašto.

Užėmusi priešo pozicijas, lietuvių kuopa perėjo į aktyviąją gynyba ir įsitvirtino vietovėje, tikėdamasi priešo kontratakos. Nors ir patyrę nuostolių Lietuvos, kariai kitą dieną tikisi atsilaikyti prieš dar didesnę priešo ataką ir aktyviai planuoja gynybos veiksmus.

Tarptautinės pratybos „Kardo kirtis“ – JAV sausumos pajėgų vadavietės Europoje jau trečius metus vystomo karinio bendradarbiavimo su Baltijos šalimis dalis. Pratybos vienu metu, iki birželio 14 dienos, vyksta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Šiais metais kartu su Baltijos šalimis pratybose dalyvauja atstovai iš Suomijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, taip pat NATO daugianacionalinio šiaurės rytų korpuso vadavietės (MNC NE), JAV karinių oro ir sausumos pajėgų Europoje, JAV nacionalinių oro ir sausumos pajėgų gvardijų ir JAV sausumos pajėgų kadetų vadovybės. Bendras pratybų Lietuvoje dalyvių skaičius – daugiau nei 1 tūkst. karių, o visose trijose šalyse – daugiau nei du tūkstančiai.

Pratybų metu keliose vietovėse Estijoje ir Lietuvoje vyksta brigados lygmens štabų mokymai, o Latvijos Adaži poligone – kuopos lygmens lauko taktinės pratybos. Į pratybas taip pat integruotos ir JAV artimosios oro paramos operacijos, o Pabradėje išskleistas ekspedicinės medicinos paramos vienetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius