Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano Goro provincijoje naudotos transporto priemonės atgabentos į Lietuvą

Sausio 8 d. Klaipėdos jūrų uoste iš išvakarėse atplaukusio krovininio laivo iškrauta iš Afganistano atgabenta Lietuvos kariuomenės Afganistano Goro provincijoje naudota karinė technika.
kpt. Ervinas TYLERTAS ir „Henderson International LLC“
kpt. Ervinas TYLERTAS ir „Henderson International LLC“

Lietuvai baigus misiją Goro provincijoje technika ir įranga buvo sukaupta Kabule ir Herate ir per tarpinį Omano jūrų uostą plukdoma į Lietuvą.

Pirmąja iš dviejų suplanuotų siuntų su technika iš Afganistano į Lietuvą  pargabenti 15 įvairaus tipo automobilių: šarvuoti visureigiai HMMWV ir TOYOTA LC200, kuro papildymo ir medicininės evakuacijos automobiliai MB UNIMOG, vikšrinis transporteris BV 206.

Kita įranga ir priemonės į Lietuvą buvo jau anksčiau atgabentos orlaiviais.

Lietuvos kariuomenės kroviniai gabenami iš Afganistano į Lietuvą pagal strateginio Lietuvos partnerio – Jungtinių Amerikos Valstijų – finansuojamą programą „Lift and Sustain“. Šioje programoje dalyvaujančios Lietuvos, taip pat ir kitų šalių, krovinių transportavimą iš Afganistano ir su tuo susijusių išlaidų padengimą užtikrina JAV.

„Jungtinės Amerikos Valstijos yra strateginė Lietuvos partnerė, su kuria bendradarbiaujame jau daugelį metų ne tik Afganistane, bet ir kitose šalyse dalyvaudami bendrose tarptautinėse operacijose, pratybose. Esame dėkingi Jungtinėms Valstijoms už  jų suteiktą logistinę paramą, kuri leido Lietuvai sutaupyti milijonus litų, kuriuos galime panaudoti būtiniausioms Lietuvos kariuomenės reikmėms,“ – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.  

Į Lietuva pargabenta Afganistane naudota technika ir kitos materialinės vertybės bus inventorizuotos ir įvertinta jų būklė. Tinkamos naudojimui priemonės ir toliau naudojamos pagal paskirtį Lietuvos kariuomenės padaliniuose.

Dalis technikos buvo perskirstyta dar Afganistane ir toliau naudojama šiuo metu misijos rajone esančiuose Lietuvos padaliniuose.

Goro provincijos atkūrimo grupės veiklai vykdyti nereikalinga įranga iš stovyklos buvo pradėta gabenti dar 2013 metų pradžioje. Pirmiausia ji buvo transportuojama iš stovyklos ir telkiama Kabule ir Herate, vėliau gabenama į Lietuvą.

Lietuvos kariuomenės operacinių pajėgų išvedimą iš Goro provincijos organizavo specialiai šiai užduočiai suformuota 8 asmenų logistikos specialistų grupė. Ji  koordinavo provincijoje nenaudojamos technikos ir įrangos sutelkimą tarpiniuose surinkimo punktuose Kabule bei tolimesnį jų transportavimą į Lietuvą.

Lietuva 2005 m. birželį pradėtą pirmąją ir didžiausią savo savarankišką tarptautinę misiją – vadovavimą NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Goro provincijos atkūrimo grupei Afganistane – baigė 2013 m. rugpjūčio pabaigoje. Tai buvo bendras karių ir civilių projektas. Lietuva drauge su kitomis užsienio šalimis – Danija, Gruzija, Islandija, Japonija, JAV, Kroatija ir Ukraina – padėjo Afganistano valdžiai plėsti įtaką Goro provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Per misijos laikotarpį PAG iš viso tarnavo daugiau nei 2,5 tūkst. Lietuvos karių. Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 100 Lietuvos karių.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius