Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano pajėgų operacijos Čagčarano rajono šiaurinėje dalyje metu nukauta grupė sukilėlių

Birželio 22–24 dienomis Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos (ANSP), remiamos Lietuvos Karinių patarėjų grupės (KPG-3) ir Provincijos atkūrimo grupės (PAG-17) karių, vykdė bendrą saugumo užtikrinimo operaciją Čagčarano rajono šiaurinėje dalyje: Sare Galmin ir Kale Seyak apylinkėse.
ANSP ir KPG operacija
ANSP ir KPG operacija / KPG-3 karių nuotr.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, operacijos metu, kurioje dalyvavo daugiau nei 150 Afganistano nacionalinės armijos karių ir beveik 100 policijos pareigūnų, buvo nukauta 17 sukilėlių. ANSP gretose buvo lengvai sužeistas vienas karys ir du policijos pareigūnai. Atsitiktinių civilinių aukų ir žalos išvengta. Lietuvos kariai nenukentėjo.

Operacijos metu, kurioje dalyvavo daugiau nei 150 Afganistano nacionalinės armijos karių ir beveik 100 policijos pareigūnų, buvo nukauta 17 sukilėlių.

Šios saugumo operacijos tikslas – stiprinti, atsakomybę už saugumą šalyje perėmusios teisėtos vietos valdžios įtaką, vykdyti sukilėlių sulaikymo, neutralizavimo ir nelegalių ginklų paieškos užduotis, trikdyti nusikalstamų struktūrų veiklą, užtikrinti judėjimo laisvę šiaurinėse Čagčarano apylinkėse, susitikti su vietos bendruomenės atstovais bei spręsti kitus galimų grėsmių eliminavimo klausimus.

Bendra Gore veikiančių saugumo pajėgų operacija buvo vykdoma apie 40 kilometrų į šiaurę nuo Goro provincijos sostinės Čagčarano, kur pastaruoju metu buvo stebima suaktyvėjusi sukilėlių ir kriminalinių grupuočių veikla, o išpuoliai prieš vietos saugumo pajėgas ir teisėtos valdžios atstovus buvo vykdomi ir koordinuojami būtent iš šių vietovių. 

Antrosios operacijos dienos rytą, tęsiant užduotį, saugumo pajėgų transporto kolona buvo apšaudyta sukilėlių iš prieštankinių ir automatinių ginklų. ANSP ir Lietuvos kariai atsakė intensyvia ginklų ugnimi ir iškvietė oro paramą. NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane (ISAF) naikintuvams sėkmingai atakavus identifikuotas sukilėlių pozicijas, buvo nukauta 17 kovotojų. Vėliau ANSP ir Lietuvos kariai tęsė numatytas užduotis, jas įvykdę, sėkmingai grįžo į nuolatines dislokacijos vietas.  

„Tai buvo jau antroji tokio pobūdžio saugumo užtikrinimo operacija mūsų rotacijos laikotarpiu, kurioje mes veikėme kaip patarėjai vietos saugumo pajėgoms. Pati operacija praėjo sėkmingai, jai kelti tikslai pasiekti. Dar kartą įsitikinau, kad Gore veikiančios saugumo pajėgos geba veikti savarankiškai. Afganistano nacionalinės armijos karių profesionalumas, taktiniai veiksmai, komandinis darbas ir vadų kompetencija man nekelia abejonių,“ – savo mintimis dalijosi Lietuvos Karinių patarėjų grupės vadas majoras Vadimas Jeriominas.

„Provincijos atkūrimo grupė ir Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos glaudžiai bendradarbiauja siekdamos užtikrinti saugumą provincijoje. Lyginant su kitais šalies regionais saugumo situacija Goro provincijoje pastaruoju metu yra ganėtinai stabili. Tačiau Afganistane vykstant vasaros kovų sezonui grėsmės tikimybė išlieka, nes kovotojai naudoja Goro provincijos rajonus poilsiui, persigrupavimui ir tranzitui“, – apie saugumo situaciją provincijoje kalbėjo PAG-17 vadas pulkininkas Tomas Masaitis.

Saugumo operaciją suplanavo ir ją iniciavo Goro provincijoje dislokuotų saugumo pajėgų vadovybė, konsultuojama Lietuvos karių. Operacijos metu paramą iš oro užtikrino ISAF Vakarų regiono vadavietė, kuriai pavaldi Lietuvos vadovaujama PAG. Ši vietos saugumo pajėgų operacija buvo koordinuojama iš Goro provincijos Operacijų koordinavimo centro, kurio pareigūnus konsultavo Gore veikianti kita Lietuvos karių grupė – Operacijų koordinavimo centro patarėjų grupė (OKCPG-2).

-- – -- – -- – -- – ---

Karinių patarėjų grupė atlieka patariamąją funkciją bei perteikia savo patirtį ir žinias Afganistano nacionalinės armijos kariams tarnaujantiems Goro provincijoje, o Operacijų koordinavimo centro patarėjų grupės užduotis – konsultuoti ir mokyti vietos Operacijų koordinavimo centro pareigūnus, kad šis vienetas savarankiškai gebėtų planuoti, koordinuoti ir valdyti Afganistano Goro provincijos saugumo pajėgų vykdomas operacijas. Šias Lietuvos karių grupes sudaro kariai iš skirtingų šalies kariuomenės vienetų.

Afganistano Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Goro provincijos atkūrimo grupės misiją Afganistane užbaigsianti Lietuvos karių pamaina yra suformuota Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu. Kartu su Lietuvos kariais operacijos rajone tarnauja kariai iš Ukrainos ir Gruzijos. 

Afganistane vykstant atsakomybės perdavimo už saugumą nacionalinėms pajėgoms procesui ir praėjusių metų pabaigoje į jį įtraukus visą Goro provinciją, šiuo metu Gore veikiančios PAG pagrindinė užduotis – stiprinti vietos valdžios ir saugumo pajėgų gebėjimus, didžiausią dėmesį skiriant patariamajai funkcijai.

Lietuva yra priėmusi sprendimą iki 2013 metų pabaigos iš Afganistano Goro provincijos išvesti savo karius ir užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius