Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afgano lavoną apšlapinęs karys JAV pripažintas kaltu

Afganistane Talibano kovotojo kūną apšlapinęs JAV karinių jūrų pajėgų karys trečiadienį pripažintas kaltu ir veikiausiai išsisuks tiesiog rango nužeminimu, skelbia „India Times“.
JAV kariai
JAV kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seržantą Edwardą Deptolą kaltu paskelbė karo lauko teismas. Vyras pripažintas padaręs kelis nusikaltimus, tarp jų išniekinęs palaikus ir pozavęs nuotraukoms su lavonais, taip pat nesugebęs tinkamai prižiūrėti jaunesnius karius.

Teisėja Nicole Hudspeth teigė siūlanti kariui skirti pusės metų laisvės atėmimo bausmę, 5 000 dolerių baudą ir nužeminimą iki eilinio. Tačiau moterį saisto apeliacinis susitarimas tarp seržanto ir karinių prokurorų. Nuosprendis bus peržiūrėtas ir gali būti sušvelnintas. 

E.Deptola ir kiti karinių jūrų pajėgų bazės kariai buvo apkaltinti pernai, kuomet į viešumą iškilo vaizdo medžiaga, kurioje jis ir dar keturi vyrai šlapinasi ant trijų islamistų kūnų. Incidentas įvyko 2011 metų liepą. Medžiagoje matyti, kaip kariai žvilgteli į aukas ir šmaikštauja: „Geros dienos, drauguži“. 

Seržantas E.Deptola buvo būrio snaiperis. Jis yra vedęs, turi du vaikus, jo amžiaus kariuomenė nepaskelbė.

Seržantas prisipažino šlapinęsis ant vieno iš trijų lavonų ir pozavęs su „trofėjumi“ ir nesustabdęs kitų karių. „Aš buvau tokioje padėtyje, kuomet turėjau sustabdyti, o to nepadariau... Turėjau prabilti“, – sakė jis. 

Paklaustas, kodėl taip elgėsi, seržantas teigė neturintis jokio pasiteisinimo ir priežasties. „Tai nebuvo tinkamas būdas taip pasielgti su nukentėjusiuoju“, – kalbėjo E.Deptola. 

Seržanto pasakojimu, tądien, kai vaizdo siužetas buvo nufilmuotas, kariams buvo sudėtinga diena, jie dalyvavo rimtoje operacijoje, kurios metu buvo nužudyti 11 žmonių, iš jų trys Talibano kovotojai, jų kūnai ir matomi vaizdo medžiagoje. Tądien buvo nušautas vienas seržantas ir kariai buvo įsitikinę, kad už tai atsakingi Talibano kovotojai.

Gina karį

Kario advokatas Majus Tracey Holtshirley'us dėl visuomenės dėmesio bylą pavadino klaidingu „Linčo teismu“ gerai vertinamam kariui. Js teigė, kad E.Deptola nubaustas pakankamai – paviešintas jo vardas, jis pašalintas iš savo būrio. Advokatas siūlo seržantui laipsnį sumažinti dviem rangais iki kapralo.

Kiti į šią istoriją įsipainioję kariai sulaukė švelnesnių bausmių. Vyresnysis seržantas Josephas W Chamblinas pripažintas kaltu, jam 500 dolerių sumažintas atlygis, jis pažemintas vienu rangu iki seržanto. Kiti trys kariai sulaukė administracinių nuobaudų.

Šis nusikaltimas į viešumą iškilo maždaug tuo pačiu metu, kaip ir kiti incidentai, susiję su kariais ir afganistaniečiais. Kai kurie kariai degino musulmonų šventąsias knygas, pozavo nuotraukoms su kruvinais sukilėliais. Vienas karys kaltinamas itin rimto nusikaltmo padarymu – jis kaime išžudė 16 afganistaniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius