-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aljanso vadovas A.F.Rasmussenas: Karinės pratybos „Steadfast Jazz“ – ateities NATO pavyzdys

Lapkričio pradžioje Baltijos šalyse ir Lenkijoje vyksiančios didžiulės karinės pratybos „Steadfast Jazz 2013“ – pavyzdys, kaip ateityje turėtų veikti NATO, pasirengusi atremti bet kokias grėsmes, tvirtina Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / nato.int nuotr.

„Pratybas „Steadfast Jazz“ vertinu kaip pavyzdį, ką pavadinčiau ateities NATO. Ateities NATO yra organizacija, pasirengusi bet kokiems įvykiams“, – antradienį Briuselyje, kur vyksta NATO gynybos ministrų susitikimas, žurnalistams sakė Aljanso vadovas.

Anot jo, turime būti tikri, kad esame pasirengę, o skirtingų šalių pajėgos gali dirbti, veikti ir bendrauti kartu, – toks esąs pratybų tikslas.

Be kita ko, pratybos bus skirtos NATO greito reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF) budėjimą perimsiantiems daliniams įvertinti. Šios pajėgos skirtos ginti bet kurią Aljanso narę, būti dislokuotos bet kur ir atsakyti į bet kokias grėsmes.

Kaip pažymėjo A.F.Rasmussenas, trečiadienį karinės pratybos bus aptariamos NATO-Rusijos tarybos posėdyje.

„Pakviesiu ministrus padiskutuoti apie skaidrumą. Manau, visiškas skaidrumas yra nepaprastai svarbus. Problema yra ne karinės pratybos – kariuomenės jas rengia. Problema kyla, jei trūksta skaidrumo, ir randasi neteisingas suvokimas bei nesusipratimai. Geriausias būdas to išvengti – užtikrinti visišką skaidrumą“, – kalbėjo generalinis sekretorius.

Jis teigiamai įvertino, kad NATO atstovai buvo pakviesti stebėti rugsėjį netoli Baltijos šalių sienų vykusias Rusijos ir Baltarusijos pratybas „Zapad 2013“. Pratybose „Steadfast Jazz 2013“ lygiai taip pat laukiami Rusijos atstovai, jie esą yra pažadėję atvykti.

„Zapad 2013“ vyko Baltarusijos ir Rusijos vakarų karinės apygardos teritorijose bei Baltijos ir Barenco jūrų akvatorijose. Iš anksto buvo skelbta, kad manevruose dalyvaus apie 13 tūkst. kariškių, bet Lietuvos atstovai įsitikinę, kad jų galėjo būti kelis kartus daugiau, mat Rusijos pateikti oficialūs skaičiai esą kelia abejonių.

Pratybos, kokių nebuvo nuo 2006-ųjų

Didžiulės NATO pratybos, kokių Aljansas nerengė nuo 2006 metų, kitą mėnesį vyks Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Pratybos, kurios remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje ir taps anksčiau vykusių septyniolikos pratybų serijos keturiolikoje šalių kulminacija, vyks lapkričio 2-9 dienomis.

Jose dalyvaus kitąmet budėjimą NRF perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Iš viso – 6 tūkst. karių iš 20 Aljanso narių ir šalių partnerių (Suomijos, Ukrainos, Makedonijos). Be to, prisijungs kariai iš Teksase (JAV) dislokuotos brigados „Ironhorse“, skirtos NRF operacijoms remti.

Pratybose dalyvaus ir apie 300 Lietuvos karių, jie bus dislokuoti skirtingose pratybų vietose Lenkijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Lietuvos karių kuopa tarptautinio vieneto sudėtyje dalyvaus Lenkijos kariuomenės Drawsko Pomorskie poligone vyksiančiose lauko pratybose. Čia bus dislokuotos ir Jungtinėse bei Taktinėse oro atakos grupėse veiksiantys Lietuvos kariai.

Latvijoje – Adaži poligone išsiskleisiančiame NATO Jungtinių pajėgų vadavietės štabe ir pratybų kontrolės elemente – dalyvaus 10 štabo karininkų ir civilių. Dar 2 štabo karininkai bus dislokuoti Norvegijoje įsikūrusiame NATO Jungtiniame kovinio rengimo centre.

Be to, Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone Lietuvos kariai užtikrins priimančiosios šalies paramą išskleistai Italijos vadovaujamai NATO greitojo reagavimo pajėgų Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietei.

Aljansui baigus misiją Afganistane, NRF vaidins vis svarbesnį vaidmenį. Tai yra gerai paruoštos ir puikiai technologiškai aprūpintos tarptautinės pajėgos, pasirengusios skubiai išsiskleisti ten, kur reikės Aljansui. Esant reikalui per penkias dienas turi reaguoti 13 tūkst. karių, užduoties vietoje galinčių pasilikti iki 30 dienų ar net ilgiau. Esant reikalui, karių skaičius gali būti padidintas iki maždaug 30 tūkst. karių.

NRF buvo sukurtos siekiant suduoti greitą karinį atsaką į kylančias krizes, taip pat norint efektyviai užtikrinti kolektyvinę gynybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius