Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos gynybos koledžas švenčia 15 metų sukaktį

Tartu mieste įsikūręs Baltijos gynybos koledžas, bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos karių rengimo projektas, švenčia 15 metų sukaktį.
Baltijos gynybos koledžo 15-os metinės
Baltijos gynybos koledžo 15-os metinės / Baltijos gynybos koledžo nuotr.

„Šiandien minime jau 15-ąsias Baltijos gynybos koledžo metines. Be galo džiugu, kad maža bendra trijų valstybių iniciatyva išaugo į vieną didžiausią tarptautinę karo mokslų įstaigą visame regione. Viską pasiekėme tik dirbdami kartu, siekdami pačių geriausių rezultatų ir nuolat judėdami į priekį. Galiu drąsiai pasakyti, jog pirmuosius išbandymus įveikėme nepriekaištingai“, – šventinėje ceremonijoje Tartu (Estija) įsikūrusiame Baltijos gynybos koledže sakė krašto apsaugos viceministras Antanas Valys.

Vasario 27 d. vykusiame bendro trijų Baltijos šalių projekto, Baltijos gynybos koledžo, penkioliktųjų įkūrimo metinių minėjimo renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas pulkininkas Eugenijus Vosylius, kiti krašto apsaugos sistemos atstovai.

Baltijos gynybos koledžo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras džiaugėsi mokslo įstaigos pasiekimais. „Mūsų koledžas tapo labai svarbia profesinės karinės tarnybos dalimi visame Baltijos regione ir palaiko stiprius ryšius su tokio tipo įstaigomis visame pasaulyje. Mes judame į priekį, todėl Baltijos gynybos koledžas būsimiems kariniams ir civiliams vadams suteikia aukščiausio lygio išsilavinimą“, – sakė gen. mjr. V. Vaikšnoras.

„Baltijos gynybos koledžas yra unikalus kariškių ir civilių susiejimu. Kitos šalys turėtų imti pavyzdį iš mūsų bendro, trijų Baltijos valstybių projekto“, – teigė Estijos prezidentas T.H.Ilvesas.

Šventėje be Lietuvos delegacijos taip pat dalyvavo Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, Estijos gynybos ministras Urmas Reinsalu, Estijos ir Latvijos kariuomenių vadai, kiti svečiai.

„Baltijos gynybos koledžas yra unikalus kariškių ir civilių susiejimu. Kitos šalys turėtų imti pavyzdį iš mūsų bendro, trijų Baltijos valstybių projekto“, – teigė Estijos prezidentas T.H.Ilvesas.

Estijos mieste Tartu veikiantis Baltijos gynybos koledžas yra bendras trijų Baltijos šalių projektas, įsteigtas 1999 m. vasario 25 dieną. Jame rengiami aukšto rango karininkai ir civiliai tarnautojai. Šis koledžas vis labiau populiarėja tarp NATO šalių, todėl tobulintis į jį siunčiami ne tik Baltijos šalių karininkai, bet ir kitų šalių atstovai. Baltijos gynybos koledžas taip pat yra ir viena iš nedaugelio karinių mokymo įstaigų NATO šalyse, kurioje organizuojamas operacinio lygmens vadų parengimas anglų kalba. Šiuo metu Baltijos gynybos koledžui vadovauja Lietuvos karininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.

Koledže rengiami Baltijos ir kitų valstybių štabų karininkai ir civiliai pagal tris mokymo programas: jungtinio štabo karininkų, civilių tarnautojų ir aukščiausio rango karininkų.

Didžioji dalis Lietuvos karinių dalinių vadų yra baigę įvairius Baltijos gynybos koledžo kursus.

Nuo 1999 m. Baltijos gynybos koledžą baigė beveik tūkstantis įvairių šalių karių ir civilių.

Baltijos gynybos koledže mokosi karininkai iš Balkanų regiono valstybių, Rytų ir Centrinės Europos ir kitų šalių, dalyvaujančių NATO partnerystės taikos labui programoje. Skatindama glaudesnį NATO bendradarbiavimą su Pietų Kaukazo ir Rytų Europos šalimis, Lietuva remia Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Ukrainos ir Moldovos kariškių ir civilių studijas Baltijos gynybos koledže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius