-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių oro erdvę su naikintuvais F-16 saugantys Belgijos kariai sukūrė filmuką apie NATO oro policijos misiją

Šiauliuose dislokuoti Belgijos Karališkųjų oro pajėgų kontingento kariai sukūrė ir internete paviešino gražų filmuką apie NATO oro policijos misiją saugant Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę.
Belgijos naikintuvo F-16 pilotas
Belgijos naikintuvo F-16 pilotas / Stop kadras iš vaizdo medžiagos

Belgai Baltijos šalių oro erdvę saugo nuo rugsėjo pradžios. Aviacijos bazėje Šiauliuose jie pakeitė Prancūzijos karių kontingentą. Belgų misija baigsis sausio pradžioje. Jie Oro policijos misiją vykdo jau trečią kartą.

Belgijos kariai NATO oro policijos misiją vykdo naikintuvais F-16 „Fighting Falcon".

Įdomu tai, kad Belgijos kariai buvo pirmieji, atvykę į Lietuvą saugoti Baltijos šalių oro erdvės iš karto po to, kai 2004 m. kovo 29 dieną Lietuva, Latviją ir Estija tapo NATO narėmis. Būtent tądien keturi belgų naikintuvai F-16 kirto mūsų šalies oro erdvę ir nusileido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Kaip rašoma Lietuvos kariuomenės interneto puslapyje, Oro policijos uždavinys - NATO oro erdvės apsauga, patruliuojant oro erdvėje ir reaguojant į galimus oro erdvės pažeidimus. Oro policijos funkcija yra užtikrinama visose NATO šalyse. Baltijos šalims neturint savo pajėgumų (naikintuvų) šiai misijai vykdyti, oro policijos misija yra vykdoma solidariai bendrais NATO pajėgumais.

VIDEO: Belgijos karių filmukas apie NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse

2010 m. NATO nusprendė pratęsti oro policijos misijos Baltijos valstybėse terminą iki 2014 metų pabaigos, tačiau Lietuva, Latvija ir Estija siekė, kad misija būtų pratęsta bent iki 2018-ųjų. Baltijos šalių pastangų dėka NATO Šiaurės Atlanto Taryba 2012 m. vasario 8 d. priėmė sprendimą pratęsti NATO oro policijos misiją neribotam laikui.

Šis sprendimas buvo įtvirtintas NATO valstybių vadovų susitikimo, vykusio 2012 m. gegužės 21-22 d. Čikagoje, deklaracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius