-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES kariuomenės idėja: kariškiams to nereikia, o ekspertai vadina nesąmone

Lietuvos kariuomenė neturi informacijos apie tai, kad Europos Sąjunga (ES) planuoja kurti naujas bendras ginkluotąsias pajėgas. Kariškiai sako, kad apie tokią idėją nebuvo diskutuojama net užkulisiuose, nes poreikio tam nėra. Tokią mintį kritikuoja ir gynybos ekspertai. Nepaisant to, Europos Komisija jau tiria europiečių nuomonę apie bendrą kariuomenę.
Pratybos „Kobra 13“
Asociatyvi nuotrauka: pratybos „Kobra 13“ / Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr.

Trečiadienį buvo paskelbtas Eurobarometro sociologinis tyrimas, kuriame netikėtai prabilta apie galimą ES bendrą kariuomenę

Teigiama, kad 68 proc. tyrime apklaustų Lietuvos piliečių pritartų galimam ES kariuomenės sukūrimui.

Tačiau kariškiai sako, kad tokia idėja nėra svarstoma.

„ES jau seniai turi savo karines pajėgas, jeigu jas galima taip pavadinti, kurias į budėjimą nuolat siunčia šalys narės. Tarp jų ir Lietuva budėjimui skiria tam tikrą vienetą ar karių skaičių“, – 15min paaiškino Lietuvos kariuomenės vado generolo Vytauto Jono Žuko laikinasis atstovas spaudai kapitonas Donatas Suchockis.

Tai – vadinamosios ES kovinės grupės (angl. European Union Battle Group), į kurias skirtingų šalių kariuomenės deleguoja savo dalinius ir taip padeda užtikrinti Senojo žemyno saugumą. 

„Apie idėjas kurti naujo formato ES kariuomenę informacijos neturime ir poreikio tokiam vienetui nėra. Šiuo metu deklaruotos pajėgos yra numatytos humanitarinių krizių, stabilizavimo operacijų tikslams vykdyti“, – pasakojo D.Suchockis.

ES kovinės grupės iki šiol niekada nebuvo aktyvuotos dėl realaus pavojaus, tačiau nuolat dalyvauja bendrose pratybose ir budėjimuose.

Pavyzdžiui, šiuo metu ES kovinių grupių budėjimuose dalyvauja Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono 2-oji kuopa ir kitų vienetų paskirti kariai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuviai svarbiausiu ES prioritetu laiko bendrą ES gynybos ir saugumo politiką

Alfredo Pliadžio nuotr./Repeticija prie prezidentės D.Grybauskaitės apsilankymą Alytuje dislokuotame Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione 2014 m. spalio 13 d.
Alfredo Pliadžio nuotr./Didžiosios Kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas

Deividas Šlekys: Žodžiai, kurie nevirs kūnu

Eurobarometro tyrime iškeltą idėją kritikuoja karybos tyrinėtojas dr. Deividas Šlekys, kuris yra Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Deividas Šlekys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Deividas Šlekys

„Švelniai tariant, aš manau, kad tai yra nesąmonė“, – sakė jis.

Mokslininkas pabrėžė, kad Lietuvos kariuomenė ir dabar neturi pakankamai pajėgumų, kad galėtų dalyvauti skirtingų rūšių NATO pajėgų veikloje, o ES kariuomenė būtų dar vienas tarptautinis įsipareigojimas.

„Tai, kad pusę metų mūsų kariai dėvės NATO šalmus, o kitą pusmetį ES šalmus, mūsų kariuomenės neišaugins“, – kalbėjo D.Šlekys.

Karybos tyrinėtojas sako, kad bendra ES kariuomenė politiškai gal ir atrodytų patraukliai, leistų sustiprinti bendrijos vienybės įspūdį, tačiau realiai nesustiprintų gynybos pajėgumų.

„Yra daugybė svarbių klausimų: kaip veiktų tokia kariuomenė, kokie būtų jos standartai ir procedūros? Tokius dalykus reikia gludinti daugybę metų. Tai būtų laiko švaistymas diskusijoms ir svarstymams, kurie niekada nevirs kūnu“, – kalbėjo D.Šlekys.

Štai smulkmena. JAV ir Kanada nepriklauso Europos Sąjungai, tad nebūtų ir tokiose karinėse pajėgose, o tai jau labai patogu Rusijai, – svarstė D.Šlekys.

Mokslininkas pabrėžė, kad galimas idėjos šalininkų argumentas, kad ne visos ES šalys priklauso NATO, – dirbtinis.

„Štai smulkmena. JAV ir Kanada nepriklauso Europos Sąjungai, tad nebūtų ir tokiose karinėse pajėgose, o tai jau labai patogu Rusijai. Kremlius galėtų sakyti: kodėl Europoje dislokuotos kitų NATO šalių pajėgų, jeigu yra ES kariuomenė“, – svarstė D.Šlekys.

Jis spėjo, kad tokia idėja keliama dėl pabėgėlių krizės, tačiau mano, kad tokiu atveju reikia stiprinti ne ginkluotąsias pajėgas, bet konsoliduoti pasienio kontrolės dalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius