-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Brigados „Geležinis Vilkas“ kariai ir JAV oro desantininkai dalyvavo bendrose kovinio šaudymo pratybose

Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kariai tęsdami intensyvų kovinį rengimąsi gegužės 6–8 d. dalyvavo bendrose kovinio šaudymo ir šaulių gelbėtojų pratybose Gaižiūnų poligone, Rukloje.
Šaudymo pratybos
Šaudymo pratybos / vyresn.eilinės Viktorijos Sinkevičienės nuotr.

JAV 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopos ir Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono III kuopos kariai vykdė kovinius šaudymus judant mūšio lauke individualiai ir poromis. 

„Pratybų metu Lietuvos kariai įgijo naujos patirties bendradarbiaujant kartu su JAV kariais. Žinau, kad mes esame geri kariai, tačiau dirbdami kartu su 173-osios oro desanto brigados kariais pasieksime dar aukštesnį lygį“, – sakė III mechanizuotosios pėstininkų kuopos vadas kapitonas Gediminas Ališauskas. Pasak karininko, Lietuvos kariai džiaugiasi galimybe dalytis patirtimi ir treniruotis kartu su JAV oro desantininkais.

Pratybose abiejų šalių kariai pasitikrino savo individualius įgūdžius – jiems reikėjo greitai judėti artimame mūšyje ir taikliai šaudyti įvairiais atstumais į pakeliamus taikinius. Šaudykloje savo taiklumą taip pat išbandė netiesioginės paramos ugnimi specialistai – Gaižiūnų poligone griaudėjo 60 milimetrų minosvaidžiai M-60.

„Nuo to momento, kai išlipom iš lėktuvo Lietuvoje, mes pasijutome tarsi namuose. Kovinis rengimas su Lietuvos kariais yra itin naudingas, nemažai išmokome iš jų. Esame pasirengę ir toliau glaudžiai bendradarbiauti su mūsų NATO sąjungininkais“, – sakė JAV 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopos vadas kapitonas Nicholas Salimbene.

Algirdo bataliono III kuopos šauliai-gelbėtojai kartu su BRAVO kuopos kariais tobulino pirmosios medicinos pagalbos žinias ir įgūdžius, susipažino su sąjungininkų naudojama įranga.

vyresn.eilinės  Viktorijos Sinkevičienės nuotr./Šaudymo pratybos
vyresn.eilinės Viktorijos Sinkevičienės nuotr./Šaudymo pratybos

Iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Vičenzoje (Italija) į Lietuvą atvykusi JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopa (maždaug 150 karių) atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą ginkluotę ir techniką. Ji atskraidinta dviem transporto lėktuvais C-17.

Planuojama, kad JAV kariai Lietuvoje bus dislokuoti iki šių metų pabaigos. JAV kariai dabar yra dislokuoti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje.

Nuo gegužės JAV kariai įsitrauks į visoje Lietuvoje vyksiančias Sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas. JAV kariai gegužės mėnesį dalyvaus pratybose „Juodoji strėlė“, birželį prisijungs prie bendrų JAV ir Baltijos valstybių pratybų „Kardo kirtis“, kt. bendruose mokymuose.

Lietuva atvykusiems JAV kariams suteikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – apgyvendinimą, maitinimą, logistinę pagalbą, kt.

NATO sąjungininkė JAV Sausumos pajėgas į Lietuvą pratyboms atsiuntė reaguodama į regionui iškilusias grėsmes dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje. Tokias pačias pajėgas JAV siunčia ir į Lenkiją, Latviją bei Estiją.

VIDEO: Šaudymo pratybos (aut. srž. sp. Lukas Kalvaitis)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius