Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų armija kovų lauke jau naudoja robotus–vabzdžius

Jau seniai kalbama, kad kariškiai žvalgybos tikslais galės naudoti skraidančius bepiločius įrenginius, kurie savo matmenimis primins nedidelius vabzdžius. Pasirodo, kad kalbos senokai virto realybe: robotus – vabzdžius jau naudoja Didžiosios Britanijos kariškiai.
Britų karių naudojamas bepilotis aparatas PD-100 „Black Hornet“
Britų karių naudojamas bepilotis aparatas PD-100 „Black Hornet“ / „Prox Dynamics AS“ nuotr.

Bepiločio lėktuvėlio PD-100 „Black Hornet“ matmenys neviršija 20 cm. Jis buvo sukurtas norvegų kompanijoje „Prox Dynamics AS“. Britų kariškiai šiuos nedidelius robotus naudoja Afganistane tam, kad savi kariai ir sąjungininkai būtų perspėti apie priešo prisiartinimą, taip pat siunčiami už sienų, už kurių gali slėptis priešas.

Tokius robotus – vabzdžius gana lengva valdyti, su pilnai įkrauta baterija jie gali skraidyti iki 25 minučių, nuotraukos ir vaizdinė medžiaga atsiunčiami į nedidelę stotelę, kuri taip pat leidžia bepilotį lėktuvėlį kontroliuoti nuotoliniu būdu bei įkrauti jo akumuliatorių.

PD-100 „Black Hornet“ gali pakilti į maksimalų 9,5 metrų aukštį. Jis skirtas operacijų vykdymui dienos metu, kadangi dar neturi infraraudonųjų spindulių kameros bei projektoriaus – tai reiškia, kad filmavimas tamsiu paros metu yra neįmanomas.

JAV kariškiai jau užsakė kelis tokius bepiločius lėktuvėlius, kad galėtų juos išbandyti. Savo ruožtu, britų kariai tokių robotų turi jau 324. Šiuo metu kariškių užsakymu norvegų kompanija kuria modifikuotą modelį su keliais papildomais sensoriais, kurie leistų vykdyti ypač slaptą stebėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius