Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 28 /16:30

Britų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ atskrido į Zoknius saugoti Baltijos oro erdvės

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose pirmadienį kelios minutės po 15 val. nusileido britų karališkųjų oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“.
NATO misiją perima anglai
NATO misiją perima anglai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Taip prasidėjo netradicinė NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse kontingentų rotacija. Ši rotacija gausesnė nei įprastai. JAV karius keičia Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariai. Lenkijos kariai planuoja nusileisti Šiauliuose antradienio rytą.

Nuo gegužės mėnesio Baltijos šalyse patruliuos 12 sąjungininkų naikintuvų. Prie britų antradienį prisidės keturi Lenkijos naikintuvai „Mig-29“, o Estijoje bus dislokuoti keturi Danijos naikintuvai F-16.

Į Lietuvą atskridę keturi britų karališkųjų oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ sustiprins NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, augant įtampai su Rusija dėl situacijos Ukrainoje.

Nuo gegužės mėnesio Baltijos šalyse patruliuos 12 sąjungininkų naikintuvų. Prie britų antradienį prisidės keturi Lenkijos naikintuvai „Mig-29“, o Estijoje bus dislokuoti keturi Danijos naikintuvai F-16.

Paprastai oro policiją vykdydavo keturi lėktuvai, tačiau dėl Rusijos agresijos Ukrainoje misija buvo sustiprinta.

Rotaciją baigiantys amerikiečiai savo kontingentą kovo mėnesį padidino iki dešimties naikintuvų. Oficiali NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse pasikeitimo ceremonija vyks trečiadienį.

Anglai atsivežė savo angarus

Junginio vadas Simon Huple informavo, kad šiuo metu NATO oro policijos misiją kartu su lakūnais sudaro 168 asmenys iš Didžiosios Britanijos. Kai misijos nariai pilnai įsikurs, liks 140.

Vadas tikino, kad  Lietuvoje niekuo nesiskiria nuo to, ką jie profesionaliai daro ir savo tėvynėje: „Esame puikiai treniruoti. Pagrindinė mūsų užduotis – užtikrinti oro erdvės saugumą Baltijos šalyse.“

Britų kariai patys atsigabeno ir keletą angarų, kuriuos iškart pradėjo statyti oro uosto teritorijoje.

Lakūnas ir misijos pilotų vadas Billy Couper, nusileidęs naikintuvu, buvo puikios nuotaikos. Jis tikisi, misija Lietuvoje praeis ramiai ir be nepageidaujamų kliūčių.

Kartu su Jungtinės Karalystės oro pajėgų naikintuvais į Šiaulius atskrido ir transporto lėktuvas C-17, kuris atgabeno kontingento karius, įrangą ir misijai reikalingą techniką. Britų kariai patys atsigabeno ir keletą angarų, kuriuos iškart pradėjo statyti oro uosto teritorijoje.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vadas Vidmantas Raklevičius paskaičiavo, jog po rotacijos NATO misiją Šiauliuose atliks per 400 asmenų.

Dėl Rusijos veiksmų JAV praėjusį savaitgalį atsiuntė sausumos pajėgų kuopą į Lietuvą, o NATO pasiuntė daugiau laivų į Baltijos jūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius