Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimos Rusijos karinės bazės Kipre – dar vienas galvos skausmas Europai

Kipras pasiūlė Rusijai saloje įkurti savo karines bazes. Kipro prezidentas Nicosas Anastasiadesas pareiškė, kad šalis pasirengusi įkurdinti rusų karinės jūrų ir oro bazes. Laukiama, kad oficiali sutartis bus pasirašyta vasario 25 dieną, rašo Lenta.ru. Jeigu rusų kariai tikrai įsikurs Europos Sąjungos valstybėje, tai gali tapti didele problema ne tik ES, bet ir NATO – britai Kipre turi savo karinę oro bazę, kurią naudoja Aljanso misijoms.
Rusijos karinis laivynas
Rusijos karinis laivynas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Yra senas gynybos susitarimas, kuris turėtų būti atnaujintas – toks, koks buvo. Tuo pačiu būtų suteiktos papildomos paslaugos – kokias mes suteikiame ir kitoms valstybės, pavyzdžiui, Prancūzijai ir Vokietijai, – aiškino Kipro prezidentas. – Kipro ir Rusijos santykiai tradiciškai buvo labai geri, ir tai nesikeis.“

Rusija savo norą įkurti karinę bazę saloje išreiškė praėjusį mėnesį.

Kipras priklauso Europos Sąjungai ir yra viena iš 28 ES valstybių, kuri paskelbė sankcijas Rusijai dėl jos vykdomos agresijos Ukrainoje. Dėl Europos vienybės rimtai sunerimti yra privertusi Graikija, kurios naujoji valdžia bičiuliaujasi su Kremliumi. Dabar ir Kipras pareiškė, kad jis yra prieš papildomų sankcijų Rusijai skelbimą. „Mes norime išvengti tolesnio santykių tarp Rusijos ir ES blogėjimo“, – aiškino Kipro vadovas.

Visai šalia britų bazės

Po tokių žodžių karinis Rusijos ir Kipro bendradarbiavimas – dar viena raudona pavojaus vėliava Europai.

Rusijos karinės oro pajėgos naudotųsi karine baze „Andreas Papandreou“, taip pat ir Pafoso tarptautiniu oro uostu salos pietvakariuose – maždaug už 50 km nuo Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų bazės „Akrotiri“. Rusai taip pat naudotųsi karine jūrų baze Limasolyje, skelbia Lenta.ru.

Rusijos karinės bazės Kipre
Rusijos karinės bazės Kipre

„Limasolio uostas yra šalia britų karinių oro pajėgų bazės, iš kurios vykdomos NATO operacijos, kuri taip pat yra svarbi aljanso elektroninės karinės stebėjimo sistemos vieta“, – rašo „The Global Post“.

Kipras – Rusijos nusikaltėlių pinigų plovykla?

2013 m., kai Kiprą purtė finansų krizė, analitikai nustatė, kad maždaug trečdalis Kipro bankuose laikomų pinigų gali būti rusiškos kilmės. Taip pat pranešama, kad daug rusiškų įmonių yra registruotos Kipre. Pasirodė net pareiškimų, kad ši sala tapusi pagrindine Rusijos nusikaltėlių pinigų plovykla.

Toks Kipro sprendimas neturėtų stebinti žinant Rusijos ir Kipro ekonominius ryšius. Rusijos propagandos kanalas RT skelbia, kad per pastaruosius 20 metų rusai į Kiprą yra jau pervedę 30 mlrd. JAV dolerių.

2013 m., kai Kiprą purtė finansų krizė, analitikai nustatė, kad maždaug trečdalis Kipro bankuose laikomų pinigų gali būti rusiškos kilmės. Taip pat pranešama, kad daug rusiškų įmonių yra registruotos Kipre. Pasirodė net pareiškimų, kad ši sala tapusi pagrindine Rusijos nusikaltėlių pinigų plovykla. Dabar Kipras taip pat jaučia Rusijos ekonomines problemas – pradedant turizmo sektoriumi ir baigiant nekilnojamojo turto rinka.

Rusijos finansinė veikla Kipre pastaraisiais metais kėlė nerimą Europoje, tačiau garsiausiai pavojaus signalas skambėjo tada, kai Kipras pradėjo derybas su Rusija dėl finansinės pagalbos krizės pike. ES nerimavo, kad mainais Kremlius gali paprašyti karinės jūrų bazės ir priėjimo prie šalies dujų rezervų. Tačiau galiausiai Kipras susitarė su „troika“.

Rusija didina įtaką Viduržemio jūros regione

Rusijos pastaruoju metu žengė kelis didelius žingsnius Viduržemio jūros regione. Maskva pareiškė, kad visas savo gamtines dujas ji Europai tieks ne per Ukrainą, o per Turkiją. „Mūsų partneriai Europoje yra apie tai informuoti, ir dabar jų užduotis yra sukurti dujų tranzito infrastruktūrą nuo Graikijos ir Turkijos sienų“, – tuomet pareiškė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris.

Be to, Rusijos ir Graikijos valdžios taip pat pradėjo kalbėti apie savo karinių ir ekonominių santykių stiprinimą. Naujasis graikų premjeras Aleksis Cipras sakė, kad „Graikija ir Kipras gali tapti taikos ir bendradarbiavimo tiltu tarp ES ir Rusijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius