-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Donbaso samdinys: „Ten kariauja geriausi Rusijos kariuomenės daliniai“

Buvęs vadinamosios Luhansko liaudies respublikos armijos samdinys iš Kirgizijos pareiškė, kad pats matė, kaip separatistų gretose kaunasi elitiniai Rusijos kariniai daliniai.
Rusijos remiami teroristai netoli Debalcevės
Rusijos remiami teroristai netoli Debalcevės / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

Kirgizijos pilietis, prisistatęs Manasu, interviu radijo stoties „Radio Svoboda“ Kirgizijos redakcijai pareiškė, kad separatistų pusėje kariauja elitiniai Rusijos daliniai, o jiems nuolat tiekiama nauja karinė technika iš Rusijos.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Kirgizas Manasas
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Kirgizas Manasas

Rusų kariai atvažiuoja su karine technika, o išvažiuoja be jos

Jo teigimu, vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų kariniai daliniai beveik nebenaudoja senos trofėjinės technikos, atimtos iš Ukrainos kariuomenės, nes naują techniką ir ginkluotę gauna iš Rusijos.

Be to, su Ukrainos kariuomene daugiausia kaunasi ne vietiniai separatistai, o kadriniai Rusijos kariškiai.

Tai ne šauktiniai. Tai puikiai parengti, vieni geriausių kariniai daliniai, dislokuoti Pietų Osetijoje, įgavę daug kovinės patirties per pirmąjį ir antrąjį Čečėnijos karus.

„Tai ne šauktiniai. Tai puikiai parengti, geriausi kariniai daliniai, dislokuoti Pietų Osetijoje, įgavę daug kovinės patirties per pirmąjį ir antrąjį Čečėnijos karus. Daugiausia tai kontraktus sudarę Rusijos kariškiai. Juos atsiunčia į Donbasą, paskui atitraukia.

Jie slapta atvyksta su savo karine technika, o išvyksta be jos. Komandiruoti į Donbasą jie apmoko vietines pajėgas, palieka techniką ir išvažiuoja“, – pasakojo Manasas.

Anot jo, dabar Donbase daugiausia kariauja reguliarioji Rusijos kariuomenė. „Vadinamųjų „šachtininkų" beveik nebeliko, savanorių taip pat mažai. Dabar mus keičia reguliarioji Rusijos armija, kuri gali atremti puolimą ir išlaikyti pozicijas“, – sakė buvęs samdinys.

Manasas yra karininkas, karo mokslus baigęs dar dešimtojo dešimtmečio pradžioje Sovietų Sąjungoje. Jis pasakojo kariauti į Donbasą patraukęs paveiktas Rusijos žiniasklaidos propagandos, kad Ukrainoje rusus naikina „fašistai“.

Tačiau po pusmečio, praleisto vadinamųjų sukilėlių gretose, jis nusprendė grįžti namo, nes pagaliau suprato, kad Rusija skleidžia dezinformaciją apie Ukrainą, ir savo akimis pamatė, kad Ukrainoje nėra jokių fašistų.

Manasas pasakojo, kad Donbasą paliko po Debalcevės miesto užėmimo. Tuomet jis gavo atostogų ir išskrido namo.

VIDEO: Ilovaiske į nelaisvę paimti Rusijos kariai

Į Ilovaisko katilą Maskva metė šauktinius

Naujų įrodymų, jog Ukrainoje kariauja Rusijos kariuomenė, pateikė ir Ukrainos saugumo tarnyba.

Ukrainos saugumo tarnybos Tyrimo valdybos viršininkas Vasilijus Vovkas pademonstravo vaizdo įrašą, kurį gavo iš Ukrainos savanorių bataliono „Donbas“ kovotojų.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Rusijos kariai Ilovaiske
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Rusijos kariai Ilovaiske

„Donbas“ kariai, praėjusių metų rugpjūtį patekę į apsuptį Ilovaiske, paėmė į nelaisvę grupę Rusijos kariuomenės šauktinių.


„Donbas“ kariai, praėjusių metų rugpjūtį patekę į apsupimą Ilovaiske, paėmė į nelaisvę grupę Rusijos kariuomenės šauktinių.

V.Vovko teigimu, „Donbas“ kariai planavo išeiti iš apsupimo mainais į saugų pasitraukimą pasiūlydami į nelaisvę paimtus Rusijos karius. Tačiau jiems nepasisekė – Ukrainos kariai pateko į separatistų rankas ir tik neseniai per apsikeitimą belaisviais atgavo laisvę ir galėjo pateikti savo padarytus vaizdo įrašus.

Vaizdo įrašuose vienas „Donbas“ kovotojas kalbasi su keturiais rusų šauktiniais, kurie pasakoja apie karinius junginius, kuriuose tarnauja.

Rusijos šauktiniai prisipažino, kad yra iš 6-osios atskirosios tankų brigados iš Vakarų karinės apygardos (karinis dalinys Nr. 54096) ir 31-osios desantininkų šturmo brigados (karinis dalinys Nr. 73612).

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Rusijos kariai Ilovaiske
Ukrainos saugumo tarnybos nuotr./Rusijos kariai Ilovaiske

V.Vovko teigimu, saugumo tarnybos tyrėjai jau surinko daug įrodymų apie 46 Rusijos piliečius, kurie organizavo, dalyvavo ir padėjo vadinamųjų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų nusikalstamų grupuočių veikloje bei finansavo teroristinę jų veiklą.

Saugumo tarnybos atstovas pabrėžė, kad dokumentais įrodyta, jog iš Rusijos į Ukrainą buvo neteisėtai permesta daug karinės technikos: 37 tankai, 10 šarvuočių, keturi sunkvežimiai su salvinės ugnies sistemomis „Grad“, 16 sunkvežimių „KamAZ“, 6 šarvuotos kovos mašinos, 6 mikroautobusai, 79 automobiliai „Ural“, tempę artilerijos pabūklus bei gabenę daugybę šaunamųjų ginklų ir šaudmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius