Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnų smogikai namo iš mūšių Ukrainoje grįžta karstuose

Kelios dešimtys Čečėnijos gyventojų, dalyvavusių teroristų pusėje mūšiuose rytų Ukrainoje, žuvo ir buvo parvežti namo karstuose. Liudininkai teigia, kad parvežta nuo 35 iki 45 žuvusiųjų.
Batalionas „Vostok“, kuriame pastebėti čečėnai
Batalionas „Vostok“, kuriame pastebėti čečėnai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinys „Kaukazo mazgas“ rašo, kad Čečėnijos teisėsaugos struktūros šios informacijos nekomentuoja.

Pasak naujienų agentūros „Unian“, gegužės 27 d. antiteroristinės operacijos atstovas Vladislavas Selezniovas pranešė, kad Donecko srityje teroristų gretose kovoja daug kaukaziečių.

Parvežta dešimtys lavonų

Čečėnijos gyventojai taip pat patvirtina, kad žuvę čečėnai kovojo teroristų pusėje.

„Mano giminaitis dirba jėgos struktūrose. Jis papasakojo, kad vakar į Čečėniją iš Ukrainos buvo atvežta kelios dešimtys ten žuvusių mūsų vaikinų kūnų. Jie kariavo sukilėlių gretose. Dauguma žuvusiųjų yra iš Gudermeso, Šalio ir Urus-Martano rajonų.

Mano giminaitis dirba jėgos struktūrose. Jis papasakojo, kad vakar į Čečėniją iš Ukrainos buvo atvežta kelios dešimtys ten žuvusių mūsų vaikinų kūnų.
 

Į vieną rajoną lyg ir atvežė šešis lavonus, į kitą – keturis. Bet šią informaciją slepia, nes tokį nurodymą davė vadovybė. Žuvusiuosius laidoja vietinėse kapinėse“, – pasakojo vienas Čečėnijos gyventojas.

Mūšiuose dalyvauja patyrę smogikai

Mūšiuose Ukrainoje dalyvauja buvę specialiųjų pajėgų kariai ir savanoriai iš kitų karinių struktūrų, teigia Čečėnijos Šalio rajono gyventojas Apti.

„Kai sako, kad ten nėra čečėnų, tai įžūliai meluoja. Per pastarąsias dvi savaites ten pasiųsti kovotojai iš buvusių specialiosios paskirties batalionų „Zapad“ ir „Vostok“, kurie buvo pavaldūs Rusijos karinei žvalgybai GRU.

Taip pat yra savanorių iš kitų struktūrų. Apie ten patirtus nuostolius niekas nekalba, bet aš žinau, kad tarp žuvusiųjų yra mūsų rajono gyventojas. Jis buvo kilęs iš Germenčuko kaimo, vakar vaikiną parvežė, atrodo, iš Donecko. Taip pat yra žuvusiųjų iš Urus-Martano, Gudermeso ir kitų vietų“, – pasakojo Apti.

Buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų nužudyto Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo bendražygis mano, kad čečėnų dalyvavimas karinėse operacijose Ukrainoje yra įprastas dalykas.

Čečėnų teroristo pasas, rastas Donecke
Čečėnų teroristo pasas, rastas Donecke

„Sprendžiant konfliktus, kuriuose interesų turi Rusija, įprasta naudoti čečėnų ir kitų Šiaurės Kaukazo respublikų kovotojus. Tai daroma jau daugiau nei 20 metų. Pakanka prisiminti įvykius Kalnų Karabache ir Abchazijoje, kur kariavo vėliau išgarsėję čečėnų karo lauko vadai Umaltas Dašajevas, Šamilis Basajevas, Ruslanas Gelajevas ir kiti“, – pasakojo buvęs Dž.Dudajevo bendražygis, nenorėjęs būti įvardytas.

Šaltinio teigimu, dabar į Ukrainą siunčiami „kadyrovininkai“.

„Ten važiuoja samdiniai, kuriems pažadėjo daug pinigų, ir tie, kurie ten buvo komandiruoti“, – sakė šaltinis.

R.Kadyrovas: tai – jų asmeninis reikalas

Čečėnijos jėgos struktūros neigia, kad jų atstovai kariauja Ukrainoje.

„Mūsų darbuotojų Ukrainoje nėra. Galbūt ten yra šiek tiek savanorių, bet jie nesusiję su respublikos jėgos struktūromis. Apie Donecke žuvusius mūsų respublikos gyventojus neturime patikimos informacijos“, – pareiškė Čečėnijos jėgos struktūrų atstovas.

Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas gegužės 28 d. irgi paneigė, kad Ukrainoje yra Čečėnijos ginkluotųjų pajėgų atstovai.

„Aš oficialiai pareiškiu, kad tai neatitinka tikrovės. Jokie „čečėnų kariškiai“ ir juo labiau „Čečėnijos karinės kolonos“ konflikte nedalyvauja. Jei kas nors konflikto zonoje matė čečėną, tai jo asmeninis reikalas“, – parašė R.Kadyrovas „Instagram“.

JAV čečėnus mato

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad Rusijos kariai, kurie buvo sutelkti prie sienos su Ukraina, dabar juda atgal, Maskvos link, tačiau „pavojaus ženklų“ išlieka, praneša BNS.

„Yra įrodymų, kad rusai kerta sieną – apmokyti kariai iš Čečėnijos, apmokyti Rusijoje, kurie atvyko kelti sumaišties, prisidėti prie kautynių rytų Ukrainoje“, – JAV diplomatijos vadovas sakė televizijai PBS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius