-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dalia Grybauskaitė: dalinis šauktinių sugrąžinimas yra būtinybė

Seimui ruošiantis svarstyti dalinį šauktinių sugrąžinimą, prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad tai yra vienintelis būdas sustiprinti Lietuvos kariuomenę dabartinėje geopolitinėje situacijoje. Paklausta apie premjero svarstymus, kad dalis mokymų galėtų trukti trumpiau nei devynis mėnesius, šalies vadovė teigė, kad dėl terminų sutarta Valstybės gynimo taryboje, kur dalyvavo ir ministras pirmininkas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Norėčiau priminti, kad tai buvo vienbalsis Valstybės gynimo tarybos sprendimas, kuris rėmėsi kariuomenės vado pristatymu, po kuriuo pasirašė taip pat premjeras. Tai yra būtinybė. Lietuva artimiausiu metu negali  kitokiu būdu sustiprinti ir suformuoti savo kariuomenės ir esant dabartinei geopolitinei situacijai bet kokie išsisukinėjimai ir svarstymai kelia konstitucinės atsakomybės klausimų. Nes valstybės vadovų ir įstatymų leidėjų konstitucinė pareiga – užtikrinti valstybės saugumą ir apginamumą“, – žurnalistams sakė prezidentė.

Šauktinius į Lietuvos kariuomenę siūloma grąžinti, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir išaugusį karinį aktyvumą regione. Kariuomenė teigia, kad šis žingsnis leistų užpildyti karinius dalinius ir geriau parengti rezervą.

Jei pritars Seimas, nuo šių metų kasmet ketinama pakviesti apie tris tūkstančius 19–26 metų jaunuolių. Šauktinių Lietuvos kariuomenėje buvo atsisakyta 2008 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius