Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausiose pratybose Lietuvoje – tūkstančiai sąjungininkų karių, tankai „Leopard 2 A5“ iš Danijos ir kita kovos technika

Birželio 9–20 d. vienu metu trijose Baltijos valstybėse organizuojamų tradicinių pratybų „Kardo kirtis“ (angl. „Saber Strike“) metu Lietuvoje bus sutelkti didžiausi nuo įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgumai. Į Lietuvą jau atgabenami Danijos kariuomenės tankai „Leopard 2 A5“.
Danijos kariuomenės technika
Danijos kariuomenės tankai „Leopard 2 A5“ / Danijos kariuomenės vyr. ltn. Kristiano Lykkestrando nuotr.

Danijos kariuomenė ir bus pratybose gausiausiai atstovaujama: į Lietuvą atvyks 1 100 Danijos karių su įspūdingu Danijos divizijos karinės technikos arsenalu: pirmą kartą pratybose Lietuvos teritorijoje dalyvaus Danijos kariuomenės tankai „Leopard 2 A5“. 

Į pratybas Lietuvoje Danijos kariai taip pat atgabens šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt. techniką. Ši technika į Lietuvą bus gabenama per Klaipėdos jūrų uostą.

Pratybose Lietuvoje taip pat dalyvaus kariai iš Lietuvos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos.

Kartu su lietuviais iš viso bus apie 2,6 tūkst. kareivių ir karininkų iš 7 NATO šalių.

„Kardo kirtis“ – tai kasmetės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos bus atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams.

Pratybose Lietuvoje taip pat dalyvaus kariai iš Lietuvos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos. Kartu su lietuviais iš viso bus apie 2,6 tūkst. iš 7 NATO šalių.

Šiųmetinėse pratybose „Kardo kirtis“ visose trijose Baltijos valstybėse dalyvaus rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,6 tūkst. – Lietuvoje.

Šių metų pratybose „Kardo kirtis 2014“ vienu metu visose Baltijos šalyse vyks brigados lygmens štabų mokymai, Latvijoje ir Lietuvoje – ir lauko taktikos pratybos. 

Lietuvoje pratybų „Kardo kirtis“ štabų mokymai vyks Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje. 

Lauko taktikos pratybose, kurios Lietuvoje rengiamos Gaižiūnų poligone, kartu treniruosis apie 1 100 karių iš Danijos divizijos aukštos parengties bataliono kovinė grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 190 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 150 Lenkijos Sausumos pajėgų karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius