Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono ulonai ir JAV kariai Pabradėje kovėsi su vengrais

Lapkričio 4 d. Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) prasidėjo tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ aktyvioji fazė. Kariai iš devynių NATO šalių dviejuose didžiausiuose Lietuvos kariuomenės poligonuose pradėjo vykdyti gynybos ir puolimo operacijas. Lapkričio 6 d. Lietuvos kariuomenes Birutes bataliono kariai atakavo Vengrijos karių įtvirtinimus. Lietuviams į pagalbą atskubėjo JAV pajėgos. Tuomet lietuviai užėmė vengrų pozicijas.
Pratybos Pabradėje: Birutės bataliono kariai atakavo vengrų įtvirtinimus
Pratybos Pabradėje: Birutės bataliono kariai atakavo vengrų įtvirtinimus / Alfredo Pliadžio nuotr.

Aktyvioji pratybų „Geležinis kardas 2014“ fazė – tai lauko taktinės pratybos, kurios truks dvi savaites. Pratybų dalyviai tobulins NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą, vykdys gynybines, puolamąsias, padalinių apsikeitimo vietovėje ir stabilizavimo operacijas. Pirmąją pratybų savaitę kariai, naudodami sunkiąją kovinę techniką, dviejuose poligonuose vykdys puolimo ir gynybos veiksmus. Antrąją savaitę, jungtiniai vienetai, persigrupavę į Generolo Silvestro Žukausko poligoną, toliau bendrai vykdys suplanuotas karines užduotis.

Pratybose „Geležinis kardas 2014“ dalyvauja apie 2500 karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos.

Į poligonus atgabenta apie 300 karinės technikos priemonių. Tarp jų - vikšrinės pėstininkų kovos mašinos BRADLEY, inžinerinės-evakuacinės paskirties sunkiosios vikšrinės transporto priemonės BPZ, vikšriniai šarvuotieji transporteriai M113. Poligonuose taip pat galima išvysti ratinius šarvuotuosius transporterius STRYKER, FUCHS, BTR-80 ir BTR-80 AM, lengvai šarvuotus visureigius HMMWV, DINGO, FENNEK ir EAGLE IV, daugiafunkcinius sunkvežimius SISU ir kitą techniką.

Lauko taktinėse pratybose, vykstančiose Gaižiūnų ir Generolo Silvestro Žukausko poligonuose, Lietuvai atstovauja per 1900 karių iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų, Karaliaus Mindaugo husarų, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo ir Kęstučio mechanizuotieji pėstininkų batalionų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios ir Vyčio apygardos 5-osios rinktinių bei kitų priskirtų Lietuvos kariuomenės vienetų.

Pratybas „Geležinis kardas“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabas. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos yra atsakingos ir už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems sąjungininkams. Planuojama, kad šios pratybos taps kasmetinėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius