Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donbaso teroristai laukia, kada Rusijos reguliarią armiją pakeis privačios rusų armijos

Su Rusijos specialiosiomis tarnybomis siejamas interneto portalas newsbalt.ru paskelbė interviu su Donbase kariaujančiu teroristu iš Kaliningrado Rinatu Gataulinu, kuris atvirai išklojo, kad be Rusijos įsikišimo Rytų Ukrainoje nebūtų buvę jokio karo. Teroristas taip pat atskleidė naują Kremliaus hibridinio karo planą: kad nereikėtų slapta įvedinėti reguliarios kariuomenės, Rusijoje skubiai įteisinamos privačios karinės kompanijos.
Į rytų Ukrainą lieti kraujo suplūdo teroristai iš visos Rusijos
Į Rytų Ukrainą lieti kraujo suplūdo teroristai iš visos Rusijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaliningrade gyvenęs totorių kilmės R.Gataulinas, pravarde Karimas, Luhansko srityje vadovauja teroristų būriui, kurio užduotis – užtikrinti salvinės ugnies sistemų apsaugą. Šios sistemos teroristams atgabenamos iš Rusijos.

R.Gataulinas apgailestauja, kad 1990-aisiais metais gyveno Kazachstane, todėl negalėjo dalyvauti skandinant kraujyje nepriklausomybės judėjimų Baltijos šalyse, Azerbaidžane, Čečėnijoje.

2008 m., kai Rusija užpuolė Gruziją ir atplėšė nuo jos Abchaziją bei Pietų Osetiją, jis savo noru atvažiavo kariauti, bet nespėjo, nes karas greitai baigėsi.

Paklaustas, iš kokių Rusijos regionų daugiausia samdinių važiuoja kariauti į Rytų Ukrainą, R.Gataulinas atsakė: „Daugiausia kariauja kazokų. Iš Rostovo, iš tų kraštų. Bet mačiau ir iš Čeliabinsko, Žemutinio Naugardo, Sankt Peterburgo. Iš visur. Mano dalinyje yra du čečėnai. Taip pat yra daug abchazų, osetinų. O čečėnai dabar yra daug didesni Rusijos patriotai nei rusai. Jie pasiryžę dėl Rusijos gerklę perkąsti.“

Nepaisant to, teroristas tikina, kad tarp Donbaso teroristų daugumą sudaro vietiniai, o rusai esą – tik dešimtadalį visų kovotojų.

Paklaustas, kaip vertina žinią, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė nuo sienos su Ukraina atitraukti rusų kariuomenę, R.Gataulinas pirmiausia pasiskundė, kad per anksti buvo susitarta dėl paliaubų: „Mes puolėme. Doneckiečiai buvo pasirengę paimti Mariupolį, mes buvome užėmę Luhansko oro uostą ir traukėme toliau, o mus sustabdė. Pirma emocija – per anksti. Dar kelios dienos ir mes būtume pasiekę Luhansko srities ribas, o paliaubos mus sustabdė.

Rusų kariai su rusiškais tankais galės ramiai atvykti ir kariauti. Tada niekas negalės pasakyti, kad tai Rusijos kariuomenė, tai bus privati karinė kompanija.

Bet paliaubos turi ir teigiamą pusę. Iki jų kas mes buvome? Separatistai, teroristai. Visas pasaulis mus tokiais laikė. Dabar yra ypatingas statusas. Bus rinkimai, kurie mūsų statusą dar labiau įtvirtins.

O dėl to, kad atitraukė kariuomenę... Normalu, kad atitraukė. Girdėjau, kad Rusijos Valstybės dūma parengė įstatymą, kuris leidžia kurti privačias karines kompanijas. Tai būtų puiku.“

Anot teroristo, privačios karinės kompanijos galės ramiai pirkti tankus, ginklus: „Rusų kariai su rusiškais tankais galės ramiai atvykti ir kariauti. Tada niekas negalės pasakyti, kad tai Rusijos kariuomenė, tai bus privati karinė kompanija.“

R.Gataulinas teigė, kad Donbase kariaujantys teroristai Rusiją vadina mama, o Rusijos prezidentą V.Putiną – tėvu. „Be Rusijos čia vienareikšmiškai nieko nebūtų įvykę. Tik Rusija mums padeda kuo tik gali“, – sako jis.

Tačiau teroristas skundžiasi, kad žiemai nepasirengta: „Neturime žieminių drabužių. Atrodo, kažkur Rusijoje perka, bet centralizuotai nieko nedaroma.“

Paklaustas, kas finansuoja teroristus, R.Gataulinas neslepia: „Privačios Rusijos kompanijos. Žinau, Rusijos Sverdlovsko srities deputatai atsiuntė visą vilkiką su kroviniu. Deputato padėjėjas jį atlydėjo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius