-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donecko arkivyskupas Vladimiras: „Nustokime tikėti mitais apie gėjus ir Putiną“

„Batiuška“ Vladimiras – taip kalbėjo žmonės apie Donecko ir Mariupolio arkivyskupą. Dar „batiuška“ Vladimiras žinomas tuo, kad išvaro velnią – yra egzorcistas. Taip pat bent porą kartų per mėnesį meldžiasi fronte su kraują liejančiais Ukrainos kariais. 15min.lt skaitytojams jis pasakė, kodėl su Rusija Ukrainai – nepakeliui. Atsivėrė ir religinė bedugnė tarp Maskos bei Kijevo patriarchatų.
Arkivyskupas Vladimiras
Arkivyskupas Vladimiras / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Po visų pasakojimų apie Donecko ir Mariupolio „batiušką“ daugelis tikisi išvysti seną rūstų žilabarzdį. Arkivyskupas pasirodo ne toks jau senas, žvitrių akių, vis besišypsantis.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Arkivyskupas Vladimiras
Alvydo Januševičiaus nuotr./Arkivyskupas Vladimiras

Arkivyskupas Vladimiras garsėja tuo, kad okupuotoje Ukrainos dalyje atvirai kalba apie Rusijos agresiją ir Kijevo bei Maskvos stačiatikiškų patriarchatų skyrybas. Jam už tai buvo atvirai grasinta. 

Tai žmogus, kuris porą kartų per mėnesį įveikia šešis separatistų „blokpostus“, ir veda pamaldas fronte budintiems Ukrainos kariams.

Donecke jo pamoksluose skelbiama meilė Ukrainai, o pasisakymai socialiniuose tinkluose viską vadina tikraisiais vardais – Ukraina yra okupuojama Rusijos.

Arkivyskupas ją vadina azijietiška orda, nes be Ukrainos Rusija – ne valstybė. Beje, kažkas pasistengė arkivyskupo „Facebook“ paskyrą užblokuoti.

Arkivyskupas Rusiją vadina azijietiška orda, nes be Ukrainos Rusija – ne valstybė.

Susitikimas paskirtas ne šiaip kur, o pačioje Ukrainos širdyje – Kijevo Pečorų lauroje.

Tai religinis kompleksas, kuriame yra ne viena šventovė, vienuolija. Čia yra požemiai, kuriuose prieš tūkstantį metų meldėsi pirmieji vienuoliai.

Arkivyskupas pažadėjo ekskursiją. Papasakojo apie kiekvieną cerkvę, aprodė požemius, kuriuose guli daugiau nei 130 karstų su šventųjų palaikais. Tarp jų ir Ilja Muromecas. Požemiuose fotografuoti nedera, o pasišviesti geriausia vaškine žvakele.


Yra dar vienas karas Ukrainos ir Rusijos kare – neapibrėžtam laikui nutrūksta bet kokia draugystė tarp tos pačios stačiatikių religijos Maskvos ir Kijevo patriarchatų.

– Kaip Ukrainos dvasininkai sutaria su Maskvos patriarchais?

– Su jais negali būti jokios kalbos, nors Ukrainoje veikia abu patriarchatai – Kijevo ir Maskvos. Gaila, bet Kijevo Pečorų laura priklauso Maskvos patriarchatui. Žinau, kad Maskvos patriarchas palaiko V.Putiną.

Visiems jo pavaldiniams galima tik jį palaikyti arba visai tylėti. Manau, kad Ukrainoje Maskvos patriarchato savaime neliks. Religija niekuo nesiskiria – tik pavaldumas ir finansai atskiri.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kijevo Pečorų laura ir senamiestis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kijevo Pečorų laura ir senamiestis

– Ar tai reiškia, kad čia viskas priklauso Rusijos patriarchatui?

– Ačiū Dievui – ne. Jie tarsi nuomininkai. Kadaise buvo sutvarkyti dokumentai, kad visas istorinis bei kultūrinis paveldas priklauso Ukrainos valstybei. Kas moka pinigus – tas naudojasi.

– Kodėl sakote, kad Rusija be Ukrainos – ne valstybė?

Ar žinote, kokia yra žodžio „Maskva“ reikšmė? Stovintis vanduo. 

– Kai Kijevas jau buvo didelis miestas, Maskva – pasienio postas. Šis miestas pradėjo kilti tik valdant Petrui I-ajam. Ar žinote, kokia yra žodžio „Maskva“ reikšmė? Stovintis vanduo. Upė Maskva iš esmės tokia ir yra – nuo stovėjimo joje vanduo yra žalias. Tai labai simboliškas pavadinimas, apibūdinantis ir dabartinę Rusijos situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius