Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02 /12:15

Ukraina ir Rusijos remiami diversantai susitarė dėl ugnies nutraukimo Luhanske

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad jos pajėgos ir Rusijos generolai susitarė dėl laikinų paliaubų aplink oro uostą šalia teroristų kontroliuojamo Donecko miesto, dėl kurio jau kelis mėnesius vyko įnirtingos kautynės. Be to, pirmadienį pranešta, kad Ukraina ir prorusiški teroristai iš principo susitarė dėl ugnies nutraukimo ir karo nuniokotoje rytinėje Luhansko srityje – viename iš dviejų smogikų kontroliuojamų regionų, pranešė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).
Donecko oro uostas
Donecko oro uostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

12:15 val. susitarta dėl ugnies nutraukimo Luhansko srityje

„Visi iš principo sutarė dėl visiško ugnies nutraukimo palei visą kontakto liniją tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir (pozicijų), kontroliuojamų apsišaukėliškos „Luhansko liaudies respublikos“, įsigaliosiančio nuo gruodžio 5 dienos“, – sakoma pirmadienio vakarą paskelbtame ESBO pranešime.

„Jie taip pat susitarė, kad sunkiosios ginkluotės atitraukimas prasidės gruodžio 6-ąją“, – nurodoma pranešime.

Konflikto šalys rugsėjo 5-ąją Baltarusijos sostinėje Minske pasirašė paliaubų sutartį, tarpininkaujant Rusijai. Tas žingsnis padėjo sustabdyti kruviniausias kautynes, bet paliaubos buvo dažnai pažeidinėjamos, o abiejose pusėse žuvo šimtai žmonių.

Pastaruoju metu įnirtingiausi mūšiai vyko aplink nuniokotą oro uostą prie pagrindinės sukilėlių tvirtovės Donecko – Maskvos remiamų smogikų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ sostinės.

Ukrainos kariškiai pirmadienį paskelbė, kad buvo susitarta dėl laikinų paliaubų teritorijoje aplink Donecko oro uostą, nors vienas AFP žurnalistas antradienio rytą ten girdėjo smarkų artilerijos šaudymą.

Kautynės dėl oro uosto buvo suintensyvėjusios pastarosiomis dienomis, bet vienas teroristų šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad antradienio popietę prasidės naujas derybų etapas dėl ugnies nutraukimo didesnėje Donecko srities dalyje.

Ukrainos kariškiai pirmadienį paskelbė, kad buvo susitarta dėl laikinų paliaubų teritorijoje aplink Donecko oro uostą, nors vienas AFP žurnalistas antradienio rytą ten girdėjo smarkų artilerijos šaudymą.

Teroristų šaltinis sakė, kad derybose dalyvaus aukšto rango Ukrainos kariškiai ir Rusijos sausumo pajėgų vado pavaduotojas generolas Aleksandras Lencovas.

Donecko oro uosto apylinkėse susitarta dėl laikinų paliaubų

Vienas prorusiškų teroristų lyderis patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad vyksta aukšto lygio derybos, bet pabrėžė, kad galutinis susitarimas bus pasiektas ne anksčiau kaip antradienį.

Gyventojai aplink oro uostą sakė, kad tuojau po derybų pradžios susirėmimai, kurie vykdavo beveik kiekvieną dieną, aprimo.

Bet koks paliaubų susitarimas dėl šios teritorijos būtų vienas iš labiausiai apčiuopiamų pasiekimų įgyvendinant bendrąją paliaubų sutartį, kurią abi pusės pasirašė prieš tris mėnesius, tačiau niekada nesugebėjo įvykdyti visų jos sąlygų.

Ukrainos vyriausybės šalies rytuose vykdomos antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba nurodė, kad susitarimas sustabdyti karines operacijas buvo pasiektas po parą trukusių kautynių, per kurias žuvo mažiausiai trys vyriausybės kariai.

„Ką tik sužinojome, kad dėl derybų tarp bendro Rusijos ir Ukrainos centro netoli Donecko oro uosto ugnis liovėsi“, – sakoma Ukrainos kariškių pranešime.

Vienas aukšto rango prorusiškų smogikų lyderis patvirtino AFP, kad vyksta derybos tarp Maskvos ir Kijevo atstovų.

„Ketinu dalyvauti galutinėse derybose antradienį“, – vienas iš Donecko teroristų vadeivų Andrejus Purginas sakė telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius