Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai perspėja: NATO ir Rusijos rengiamos karinės pratybos gali išprovokuoti karą

Gausėjančios NATO ir Rusijos karinės pratybos bei didėjantis jų mastas didina ginkluoto konflikto Europoje tikimybę, trečiadienį perspėjo vienas analitinis centras.
Tarptautinės pratybos „Ulono įniršis“
Tarptautinės pratybos „Ulono įniršis“ / srž. James Avery nuotr.

Londone įsikūrusio Europos lyderystės tinklo (European Leadership Network, ELN) direktorius Ianas Kearnsas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad kariniai manevrai „skatina nepasitikėjimo atmosferą“, kuri „retkarčiais tapdavo pagrindu kai kuriems gana artimiems NATO ir Rusijos karinių pajėgų susidūrimams“.

I.Kearnsas yra vienas iš autorių, paskelbusių ELN studiją, kurioje nuodugniai išanalizuotos šiais metais Rusijos ir NATO surengtos dvejos pratybos. Ekspertai aptiko požymių, kad „Rusija ruošiasi konfliktui su NATO, o NATO ruošiasi galimai konfrontacijai su Rusija“.

Pasak ELN, tokios pratybos „gali skatinti netikrumą“ ir didinti „pavojingų karinių susidūrimų“ riziką.

Rusijos ir Vakarų šalių santykiai smarkiai pašlijo po to, kai Maskva pernai aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. ELN studijoje sakom, kad NATO planuoja šiais metais surengti apie 270 pratybų, o Rusija paskelbė apie 4 000 visų lygių karinių mokymų.

Kovą surengtuose Rusijos kariniuose manevruose dalyvavo 80 tūkst. karių, o per birželį vykusias NATO pratybas „Sąjungininkų skydas“ (Allied Shield) buvo mobilizuoti 15 tūkst. karių iš 19 Aljanso narių ir trijų šalių partnerių.

Kovą surengtuose Rusijos kariniuose manevruose dalyvavo 80 tūkst. karių, o per birželį vykusias NATO pratybas „Sąjungininkų skydas“ (Allied Shield) buvo mobilizuoti 15 tūkst. karių iš 19 Aljanso narių ir trijų šalių partnerių.

ELN studijoje sakoma, kad tie manevrai atskleidžia, kurias savo gynybos vietas abi pusės laiko labiausiai pažeidžiamomis. NATO Achilo kulnas yra Lenkija ir Baltijos šalys, tuo tarpu Rusija pažeidžiamų vietų turi dar daugiau – įskaitant Arktį, Krymą ir sienas su NATO narėmis Estija bei Latvija.

ELN pateikė kelis pasiūlymus, kaip būtų galima sumažinti įtampą – pavyzdžiui, kad vyriausybės turėtų būti santūresnės, planuodamos būsimų pratybų mastą ir scenarijus.

„Istorijoje apstu pavyzdžių, kai lyderiai mano esantys pajėgūs kontroliuoti įvykius, o įvykiai turi įprotį įgyti savą pagreitį ir dinamiką“, – pabrėžė I.Kearnsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius