-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija svarsto galimybę siųsti karius į Centrinės Afrikos Respubliką padėti prancūzams

Estija svarsto savo galimybes pasiųsti ribotą karių kontingentą į pagalbą prancūzams smurto apimtoje Centrinės Afrikos Respublikoje. Apie tai pranešė Estijos gynybos ministras Urmas Reinsalu.
Estijos Skautų bataliono kariai
Estijos Skautų bataliono kariai / Eesti Kaitsevägi nuotr.

Kaip praneša Estijos portalas postimees.ee, klausimas dėl estų siuntimo į karštą tašką Afrikoje iškilo po to, kai Prancūzijos gynybos ministras Jean-Yvesas Le Drianas paskambino savo kolegai Taline.

Prancūzijos kariai Centrinėje Afrikos Respublikoje
Prancūzijos kariai Centrinėje Afrikos Respublikoje

„Prancūzijos gynybos ministras pranešė, kad jo šalis planuoja didinti karinį kontingentą Centrinėje Afrikos Respublikoje, kadangi situacija ten darosi vis labiau įtempta“, – sakė Estijos gynybos ministras U.Reinsalu.

Jis teigia, kad Prancūzija prašo Estijos ir kitų savo sąjungininkų padėti šioje karinėje misijoje.

„Aš jam atsakiau, kad, visų pirma, Estija pritaria Prancūzijos nuomonei, jog situacija labai rimta. Antra, mes (Estija – red. past.) palaikome Prancūzijos įsikišimą į šią situaciją. Ir trečia – Estija labai rimtai svarstys galimybę atsiliepti į Prancūzijos prašymą“, – sakė Estijos gynybos ministras.

Smurtas Centrinės Afrikos Respublikoje

Prancūzija dislokavo 1 tūkst. 600 karių Centrinės Afrikos Respublikoje, buvusioje Prancūzijos kolonijoje, sustiprindamas Afrikos taikdarių pajėgas, mėginančias pažaboti smurto tarp krikščionių ir musulmonų protrūkį po kovą įvykusio perversmo, kuriam vadovavo musulmoniška sukilėlių grupuotė.

Sukilėliai Centrinėje Afrikos Respublikoje
Sukilėliai Centrinėje Afrikos Respublikoje

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba gruodžio pradžioje vieningai pritarė Afrikos ir Prancūzijos karių intervencijai į kruviname chaose paskendusią Centrinės Afrikos Respubliką.

Prancūzijos paruošta rezoliucija suteikia JT mandatą pasiųsti maždaug 4 tūkst. 800 Afrikos ir Prancūzijos karių į šią nuskurdusią šalį, kurioje nesantaika tarp musulmonų ir krikščionių bendruomenių grėsmingai stiprėja.

Prancūzų pajėgos gali naudotis „visomis būtinomis priemonėmis“ Afrikos kontingentui paremti.

JT rezoliucija reikalauja paskelbti visišką ginklų embargą Centrinei Afrikos Respublikai ir suformuoti JT komisiją, tirsiančią masines žudynes, prievartavimus ir plėšimus, kurie nerimsta nuo kovo mėnesio, kai šalies prezidentas Francoise Bozize buvo priverstas bėgti nuo sukilėlių.

Buvusio sukilėlio vadovaujama pereinamoji vyriausybė prarado šalies kontrolę ir joje vyksta kruvinos krikščionių ir musulmonų grupuočių kovos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius