-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į mobilizacijos pratybas atvyko apie pusė pašauktų rezervistų

Į ketvirtadienį vykusias mobilizacijos pratybas atvyko apie pusė pašauktų parengtojo rezervo karių, penktadienį BNS pranešė Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas.
Karaliaus Mindaugo husarų batalione
Karaliaus Mindaugo husarų batalione / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis tokius skaičius pavadino „geru rodikliu“.

„Turėjome tikslą paskelbus dalinę mobilizaciją kiekviename šaukimo punkte sukomplektuoti po pėstininkų kuopą. Matydamas, kad atvyko dar daugiau karių, galiu pasidžiaugti, tai geras rodiklis“, – pranešime spaudai teigė V.Tamošaitis.

Pranešime nurodoma, kad „šaukimo punktuose apsilankė apie 50 proc. pašauktų parengtojo rezervo karių“. Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas Donatas Suchockis BNS atsisakė nurodyti tikslų atvykusių rezervistų skaičių.

Anot štabo, apie 15 proc. šaukiamųjų, nors ir neatvyko, tačiau iš anksto susisiekė ir informavo, dėl kokių priežasčių negalės dalyvauti pratybose nurodytą dieną. Daugumos jų duomenys patikslinti telefonu, kai kurie pažadėjo atvykti kitu laiku arba atvyko iki pratybų dienos.

Atlikus pirminę atvykusiųjų karių medicininių dokumentų analizę, netinkamų karo tarnybai buvo 1 proc. rezervistų. Apie 10 proc. jų buvo pripažinti netinkamais laikinai.

Į dalinės mobilizacijos treniruotę, kuri yra nacionalinių pratybų „Žaibo kirtis 2015“ dalis, duomenų patikslinimui ir pirminiam sveikatos būklės įvertinimui buvo pašauktas tūkstantis parengtojo rezervo karių, pradinį karinį parengimą įgijusių 2000-2008 metais. Dalinė mobilizacija vykdyta Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje.

Iš viso Lietuvos kariuomenėje tarnavusių ir šiuo metu parengtajame rezerve esančių karių skaičius siekia 77 tūkstančius. Iš šio skaičiaus, per pastaruosius penkerius metus išėjusių į atsargą, baigusių bazinius karinius mokymus ir dalyvavusių kartotiniuose rezervo karių mokymuose yra apie 5 tūkst.

Tarnavusių sovietinėje kariuomenėje ir šiuo metu esančių parengtajam kariuomenės rezerve skaičiuojama daugiau nei 250 tūkst. karių, o neturinčių jokio karinio perengtumo 18-55 metų amžiaus karo prievolininkų šalyje skaičiuojama apie 550 tūkstančiai.

Gegužės pradžioje prasidės antrasis pratybų „Žaibo kirtis 2015“ etapas. Šio mėnesio 4-10 dienomis bus modeliuojamos įvairios ekstremalios situacijos, kai kur tariamai skelbiama ekstremali padėtis, tam tikruose ruožuose bus stiprinama valstybės sienos apsauga, kai kurios vietovės Kaišiadorių ir Švenčionių rajonuose bus paskelbtos karinėmis teritorijomis.

„Žaibo kirčio 2015“ antrasis pratybų etapas bus daugiausiai vykdomas apgyvendintose vietovėse – Klaipėdoje, Kaišiadoryse ir Švenčionėliuose.

Paskutinis pratybų etapas – kovinis šaudymas padalinio sudėtyje su netiesioginės ugnies palaikymu. Jo metu kuopos dydžio vienetai vienu metu naikins antžeminius taikinius su turimomis ugnies priemonėmis ir tuo pačiu metu bus remiami artilerijos ir minosvaidžių ugnimi. Koviniai šaudymai vyks poligonuose Gaižiūnuose ir Pabradės rajone gegužės 11 ir 21 dienomis.

Pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvaus kariai iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, viso – apie 3 tūkst. Kartu su jais treniruosis ir apie 500 Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius