Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 27 /16:44

Įbauginti ESBO misijos nariai buvo priversti meluoti, kad yra svečiai, o ne karo belaisviai

Prorusiški separatistai Rytų Ukrainos Slovjansko mieste sekmadienį į spaudos konferenciją atvedė aštuonis sulaikytus Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tarptautinės karinio stebėjimo misijos narius. Jie pareiškė, kad misijos atstovai yra karo belaisviai.
ESBO misijos narių spaudos konferencija
ESBO misijos narių spaudos konferencija / Nuotr. iš zn.ua

Ukrainos separatistai atvedė sulaikytą ESBO komandą į spaudos konferenciją. Aštuoni vyrai, kurie atrodė nenukentėję, buvo atvesti į pagrindinę separatistų užimtos Slovjansko rotušės salę, kurioje susirinko maždaug 60 žurnalistų.

Spaudos konferencijoje esantys žurnalistai „Twitter“ praneša, kad vienas įkaitų pareiškė, jog jie yra ne belaisviai, o „mero Ponomariovo svečiai“. Tačiau jis pasakė, kad nežino, kada ir kokiomis sąlygomis jį ir jo kolegas paleis. Twitter“ žurnalistai taip pat rašo, kad misijos nariai sutiko ateiti į spaudos konferenciją dėl to, jog juos pamatytų jų šeimų nariai.

Stebint ginkluotiems separatistams, grupės nariai sakė, kad jų sveikata gera, ir patikino, kad su jais nėra blogai elgiamasi.

Stebint ginkluotiems separatistams, grupės nariai sakė, kad jų sveikata gera, ir patikino, kad su jais nėra blogai elgiamasi.

Pulkininkas Axelis Schneideris iš Vokietijos, kuris atrodė nervingas, kai kalbėjo grupės vardu, pabrėžė, kad jie vykdė diplomatinę misiją, globojamą ESBO, kai penktadienį buvo sulaikyti netoli Slovjansko, ir kad stebėtojai nešnipinėjo NATO naudai, kaip teigia separatistai.

„Šio miesto meras suteikė mums savo apsaugą ir elgėsi su mumis kaip su savo svečiais“, – sakė A.Schneideris žurnalistams Slovjanske – Rytų Ukrainos mieste, kuris tapo prorusiško separatizmo centru.

„Galiu jums pasakyti, kad mero žodis yra garbės žodis. Mūsų niekas nelietė“, – nurodė jis.

Pasak A.Schneiderio, jis supranta, kad Slovjansko meru pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas gali panaudoti stebėtojus kaip derybinę kortą.

Šeštadienį V.Ponomariovas sakė, kad ESBO stebėtojai gali būti paleisti mainais į kalinamus prorusiškus aktyvistus.

ESBO paskelbė, kad į Slovjanską nusiuntė derybininkų komandą, kuri turi bandyti siekti stebėtojų paleidimo.

Prorusiški Ukrainos separatistai, kurie laiko tarptautinę Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojų komandą, sekmadienį sakė, kad sulaikytieji yra „karo belaisviai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovjansko separatistų vadas Viačeslavas Ponomariovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovjansko separatistų vadas Viačeslavas Ponomariovas

Be to, Slovjansko meru pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas žurnalistams sakė, kad separatistai taip pat laiko tris Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnus.

V.Ponomariovas nedidelei reporterių grupei sakė, kad stebėtojų komanda yra laikoma miesto rotušėje, bet neleido žiniasklaidos atstovams su ja pabendrauti.

Jis pridūrė, kad grupės vairuotojas, kuris penktadienį buvo sulaikytas drauge su stebėtojais, jau paleistas, todėl sulaikytų ESBO karinio inspektavimo misijos narių yra 12: aštuoni europiečiai ir keturi juos lydintys Ukrainos armijos nariai.

V.Ponomariovas pakartojo, kad jie bus paleisti tik tuo atveju, jei valdžia Kijeve paleis areštuotus promaskvietiškus separatistus.

„Jie yra karo belaisviai“, – kelis kartus pakartojo V.Ponomariovas.

„Mūsų mieste, kur yra karo situacija, visi kariškiai, neturintys mūsų leidimo, yra laikomi karo belaisviais“, – sakė jis.

V.Ponomariovas pakartojo, kad jie bus paleisti tik tuo atveju, jei valdžia Kijeve paleis areštuotus promaskvietiškus separatistus.

Jis taip pat pabrėžė, kad separatistai nelaiko sulaikytų vyrų ESBO stebėjimo misijos Ukrainoje nariais. ESBO būstinė Vienoje yra sakiusi, kad karinio inspektavimo misija yra atskiras darinys, vadovaujamas vokiečių.

„Negaliu pasakyti, kad jie nepalaiko kurios nors šalies per čia vykstančius įvykius, nes Jungtinės Valstijos ir NATO tiekia ginklus ir siunčia (karinius) instruktorius (į Kijevą)“, – pareiškė V.Ponomariovas, kuris pridūrė, kad taip pat aktyviai veikia privačios užsienio saugumo firmos.

V.Ponomariovas, kuris nešiojo pistoletą dėkle ir kurį lydėjo du ginkluoti asmens sargybiniai, nesakė, kodėl sulaikyta grupė yra laikoma miesto rotušėje, o ne Slovjanske esančiame Ukrainos saugumo tarnybos pastate, kurį separatistai taip pat yra užėmę.

Tačiau jis nurodė, kad ESBO stebėtojai „nėra įkaitai – jie yra svečiai“.

Separatistų lyderis sakė, kad visi sulaikytieji „laikosi gerai“, ir patvirtino, kad vėliau sekmadienį į Slovjanską atvyks ESBO derybininkai, aptarti laikomos grupės padėties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius