Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivo vadovaujama tarptautinėms išminavimo pratyboms „Atvira dvasia 2011“

Rugpjūčio 19 – rugsėjo 3 dienomis Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų aprūpinimo laivas „Jotvingis“ (N42) ir aštuoni KJP Povandeninių veiksmų komandos narai dalyvauja Latvijos teritoriniuose vandenyse, Irbe sąsiauryje, vykstančiose tarptautinėse jūros dugno išminavimo pratybose „Atvira dvasia 2011“ (angl. „Open Spirit 2011“).
Pratybos „Atvira dvasia 2011“
Pratybos „Atvira dvasia 2011“ / Normunds Mezins ir Gatis Dieziņš/Latvijos kariuomenė nuotr.
Normunds Mezins ir Gatis Dieziņš/Latvijos kariuomenė nuotr./Pratybos „Atvira dvasia 2011“
Normunds Mezins ir Gatis Dieziņš/Latvijos kariuomenė nuotr./Pratybos „Atvira dvasia 2011“

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, šiose pratybose laivas „Jotvingis“ (N42) atlieka pratybų vadavietės funkcijas – jame įsikūręs pratybų štabas. Iš šio laivo vadovaujama pratybose dalyvaujantiems išminavimo laivams. „Jotvingis“ taip pat kuru ir vandeniu aprūpina kitus operacijoje dalyvaujančius laivus.

KJP Povandeninių veiksmų komandos narai šiose pratybose ieško minų priekrantės zonoje, kur vandens gyliai apriboja išminavimo laivų darbą. Taip pat jie vykdo per ankstesnes pratybas jūros dugne rastų, kaip spėjama, jūrinių minų identifikavimą ir neutralizavimą.

Normunds Mezins ir Gatis Dieziņš/Latvijos kariuomenė nuotr./Pratybos „Atvira dvasia 2011“
Normunds Mezins ir Gatis Dieziņš/Latvijos kariuomenė nuotr./Pratybos „Atvira dvasia 2011“

Pratybose dalyvauja 20 karinių laivų ir trys narų komandos iš vienuolikos šalių: Didžiosios Britanijos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Prancūzijos, Rusijos, Švedijos ir Vokietijos. Iš viso pratybose dalyvauja daugiau kaip 800 karių.

Pagrindinis šių pratybų tikslas – sumažinti jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų, likusių nuo I ir II pasaulinių karų bei pokario laikotarpio, keliamą pavojų ir taip padidinti laivybos saugumą Baltijos jūroje.

Tarptautinės jūros dugno išminavimo karinės pratybos „Atvira dvasia“ pakaitomis vyksta nuo 1998 metų vis kitoje Baltijos šalyje.

Pernai pratybos „Atvira dvasia 2010“ vyko Lietuvos Respublikos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje. Tąkart pratybose dalyvavę 16 karinių laivų ir trys narų komandos iš dešimties valstybių išžvalgė daugiau kaip 85 kv. jūrmylių jūros dugno ploto, aptiko ir sunaikino septynis sprogmenis (jūrinės minos, torpeda, giluminė bomba ir kt.), taip pat aptiko bei perdavė pažymėti dugno duomenų bazėms per 30 jūrinių minų inkarų ir 187 kitų objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius