-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš Talibano išlaisvinto JAV kario gimtasis miestas atšaukė sutikimo iškilmes

JAV kareivio Bowe'o Bergdahlo, kuris šeštadienį buvo išlaisvintas iš nelaisvės Afganistane, gimtasis miestas Aidaho valstijoje atšaukė jo sugrįžimo šventę, pasigirdus įtarimams, kad kareivis buvo dezertyras.
Bowe'as Bergdahlas
Bowe'as Bergdahlas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizatoriai iš Heilio miesto tvirtina, kad renginys atšauktas saugumo sumetimais, nes jame panoro dalyvauti ypač daug žmonių, praneša BBC.

B.Bergdahlas buvo išlaisvintas šeštadienį, praleidęs penkerius metus Talibano nelaisvėje.

Keli komentatoriai ir kariai JAV jį pavadino dezertyru ir paragino kariuomenę atitinkamai jį nubausti.

Seržanto B.Bergdahlo pagrobimo 2009 metais aplinkybės iki šiol neaiškios. Pentagonas padarė išvadą, kad kareivis paliko savo postą Afganistano Paktikos provincijoje be leidimo.

Jam būnant nelaisvėje Heilio miestelis kasmet rengdavo „Sugrąžinkite Bowe'ą“ akcijas, kuriose ragindavo pasistengti išlaisvinti pagrobtą kareivį. Šiemet renginys buvo planuojamas birželio 28 dieną, tačiau buvo paankstintas, kai B.Bergdahlas atgavo laisvę.

VIDEO: B.Bergdahlo perdavimas JAV pajėgoms

Tačiau trečiadienį išplatintame pranešime 8 tūkst. gyventojų turinčio miestelio valdžia pranešė, kad dėl nacionalinės žiniasklaidos dėmesio renginiu susidomėjo daugiau žmonių, nei organizatoriai galėtų susitvarkyti.

„Visuomenės saugumo sumetimais renginys atšaukiamas“, – teigiama pranešime. Miestelio pareigūnai taip pat sakė sulaukę protestų ir skundų dėl planų pagerbti B.Bergdahlą.

Seržanto B.Bergdahlo iškeitimas į penkis aukštus Talibano kovotojus, laikytus Gvantanamo įlankos kalėjime, JAV sukėlė prieštaringų vertinimų.

Prezidentas Barackas Obama gynė sprendimą iškeisti JAV karį į penkis talibus, sakydamas, kad Amerika turi „šventą taisyklę“ nepalikti nė vieno savo kareivio likimo valiai.

JAV armija patvirtino ketinanti iš naujo tirti aplinkybes, kuriomis kareivis 2009-ųjų birželį pateko į nelaisvę.

Aukštas kariuomenės karininkas, generolas Martinas Dempsey antradienį sakė, kad JAV armija neužmerks akių netinkamam elgesiui, tačiau pridūrė, kad 28-metis seržantas yra „nekaltas, kol neįrodyta jo kaltė“.

Prezidentas Barackas Obama gynė sprendimą iškeisti JAV karį į penkis talibus, sakydamas, kad Amerika turi „šventą taisyklę“ nepalikti nė vieno savo kareivio likimo valiai.

Šiuo metu B.Bergdahlas gydomas karo ligoninėje Vokietijoje. Nežinoma, kada jis grįš į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius