Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Talibano nelaisvės išvaduotas JAV seržantas gali gauti šimtus tūkstančių dolerių

Kariuomenės ekspertai suskaičiavo, kad iš Talibano nelaisvės ištrūkusiam JAV armijos seržantui Bowe'ui Bergdahlui gali priklausyti iki 300 tūkst. JAV dolerių – už laiką, praleistą nelaisvėje, kurio metu jis negavo atlyginimo. Be to, išlaisvintam kariui taip pat gali būti išmokama speciali kompensacija kaip karo belaisviui, rašo Military.com.
Bowe'as Bergdahlas
Bowe'as Bergdahlas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal JAV Gynybos departamento nuostatas, kariai, pripažinti „paimtais į nelaisvę, dingusiais arba dingusiais mūšio metu“, turi teisę į atlyginimą net nelaisvės metu. Papildomai jiems taip pat galima išmokėti specialias premijas.

Tačiau B.Bergdahlo atveju ne viskas taip paprasta. Neoficialiai jis kaltinamas dezertyravimu, taip pat abejojama, ar jam priklausytų kompensaciją už buvimą karo belaisviu. 

Ekspertų skaičiavimais, B.Bergdahlui turėtų priklausyti apie 150 tūkst. JAV dolerių per nelaisvės laiką negauto atlyginimo. Per penkerius metus nelaisvėje B.Bergdahlas du kartus buvo automatiškai paaukštintas.

Jeigu jis oficialiai būtų įvardintas karo belaisviu, karys papildomai per penkerius metus galėtų gauti maždaug 148 tūkst. JAV dolerių kompensaciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bowe'as Bergdahlas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bowe'as Bergdahlas

B.Bergdahlas dokumentuose oficialiai nebuvo įvardintas karo belaisviu, tačiau ir prezidentas Barackas Obama, ir Pentagono vadovas Chuckas Hagelis savo oficialiuose kreipimuose jį taip įvardino.

Jeigu B.Bergdahlas būtų pripažintas dezertyru, jam nepriklausytų nei neišmokėtas atlyginimas, nei kokia nors kompensacija. Dar daugiau – jis turėtų pats sumokėti visas sugrįžimo į JAV išlaidas, netektų ir veteranams skirtų išmokų, sveikatos apsaugos, lengvatinių sąlygų.

Armijos sekretorius Johnas McHughas informavo, kad sprendimas dėl to, ar B.Bergdahlas dezertyravo, bus priimtas tik tada, kai bus pasikalbėta su juo pačiu apie patekimo į nelaisvę aplinkybes. Šiuo metu karys yra medicinos centre Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius